AstrositomaAstrositoma

Astrositoma, (Astrocytoma) astrosit hücrelerden köken alan tümöral oluşumlardır. Yetişkin bireylerde en yaygın görülen tümör tipidir. Beyin yapı olarak çok farklı hücre tiplerinden oluşmaktadır. Beyin dokusu içinde NÖRONLAR tarafından üretilen kimyasal ve elektriksel sinyaller vasıtasıyla vücut fonksiyonlarını yürütürler. uBnun yanında nöronları bir arada tutan, bunların beslenmesini sağlayan ASTROSİT dediğimiz destek hücreler vardır Bu hücrelere GLİA HÜCRELERİ de denir.

Astrositomalar (Astrocytoma) astrosit hücrelerden köken alan tümöral oluşumlardır. Yetişkin bireylerde en yaygın görülen tümör tipidir. Amerika Birleşik Devletlerinde her yıl 15.000 yeni Astrositoma vakası teşhis edilmektedir. Erkekler hafif derecede daha fazla etkilenmektedir bu durumdan  (Erkek/Kadın oranı 1.3/1 dır).

Tümör Derecelendirme Olayı Nedir?

Dünya sağlık Örgütü (WHO) Byin tümörlerini bir sınıflama içinde derecelere ayırmış ve bu derecelendirmeye göre Astrositomalar da WHO Grade I, WHO Grade II, WHO Grade III ve WHO Grade IV olarak sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırma veya derecelendirme yanında Lokasyona göre veya agresif oluşuna göre özel isimler adları ile de anılmaktadır.

Bu derecelendirme şunu ifade eder. WHO Grade I seviyesinde olan bir Astrositoma davranış olarak iyi huylu benign tümör olarak kabul edilirken, Grade IV en malign (en kötü huylu) tümör olarak kabul edilmektedir. Bu derecelendirme mikroskop altında yapılan incelemelere göre yapılmaktadır. Klinik davranışları konusunda da bilgi vermektedir.

Epilepsi Cerrahi
Dr Mustafa Akgün (Astrostomalar)

Mikroskop altında nelere bakılır?

  1. Anormal hücreler nasıl görülüyor (Atipi) varmı diye bakılıyor
  2. Bu hücrelerde mitoz bölünme şiddeti nasıl
  3. Tümör dokusu içinde yeni damarsal oluşumlar var mı (Malign Tümörlerin En Önemli özelliklerinden birisi kendisini besleyecek yeni damar oluşumlarını indüklemesidir, Buna Angiogenesis ve Neovscularisation (Vascular Proliferation) denir. Bu durum tümörün daha ileri derece almsına neden olur ve hücrelerde genetik analiz (DNA)seviyesine kadar gidebilir.
  4. Nekroz varlığına bakılır. Tümör dokusu içinde nekrotik (ölü) alanların olması malignite derecesinin işaretidir.
  5. Pleomorfizm varlığına bakılır.

Grade I Astrositomalar genellikle çocukları etkiler iken Grade III ve IV olanlar erişkinlerde karşımıza çıkmaya meyillidirler.

Grade I Derecesinde Olan Astrositomalar Hangileridir?

Pilocytic Astrocytoma (Pilositik veya Pylocystic Astrositoma): Yavaş büyüme gösteren, düzgün sınırlı bir tümördür. Çoğunlukla beyincikte (Cerebellum) yerleşir. Beyinde de yerleştiği zaman genelde arak loblara yerleşir. Bu tümör kendi çevresindeki beyin dokusuna invazyon göstermez. Sınırları belirgindir. Genellikle tümörün bir köşesinde kistik bir oluşum vardır. Bu tümörün tedavisi tamamen ameliyatla çıkarılmaya dayalıdır. Ardından Radyoterapi veya Kemoterapi gerektirmez. Çıkarılması ile tam kür tedavi sağlanmış olur. Cıkarılmaları da çok kolaydır.

Pleomorphic Xantoastrocytoma (Pleomorfik Ksantoastrositoma): En fazla beynin Temporal Lobu bölgesinde gelişir genellikle Epilepsi Nöbetleri ile beraberdir.

Epilepsi Nöbetinin Nasıl Bir Olay Olduğunu Anlamak İçi Bu Örnek Videoyu izleyeblirsiniz.

Bu tümörün hücreleri farkli şekillerdedir. Buna Pleomorfizm denir. Fakat proliferasyon göstermezler.

Bu tümörlerde de cerrahi tam tedavi edici nitelikle başarılı olur.

Subependymal Giant Cell Astrocytoma (SEGA) (Dev Hücreli Subepandimal Astrositoma): Bu tümöre genellikle genç erişkinlerde rastlarız. Ailevi sendromlar ile birliktedir. Örneğin ailede Tuberous Sclerosis tanısı almış bireyle varlığı söz konusudur. Bu tümör karakteristik olarak ventiküller içinde büyür. Bu nedenle genellikle Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) akımını etkiler ve Hidrosefaliye neden olur. Ameliyat edilmesi halinde tedavi genellikle küratif olur.

Grade II Derecesinde Olan Astrositomalar Hangileridir?

Diffuse Astrocytoma (Diffüz Astrositoma):

Diffüz Astrositoma, invaziv bir tümördür. Çevre dokudan kolay ayrılmaz, ayırt edilemez. Bu nedenle cerrahi girişim ile tam olarak çıkarılması mümkün olmayabilmektedir. Gros incelemelerde tümör dokusu normal beyin dokusundan ılımlı derecede farklılıklar gösterir. Fakat mikroskop altında bu farklar daha aşikardır. Anormal hücreler olarak izlenirler.

Grade III Derecesinde Olan Astrositomalar Hangileridir?

Anaplastic Astrocytoma (Anaplastik Astrositoma):  

Anaplastik Astrositoma daha önce bahsettiğimiz düşük gradeli astrositomlara göre daha maligndir. Daha agresiftir, Büyüme hızı fazladır, çevre beyin dokusuna invazyon gösterir. Mikroskopik incelemelerde ileri derecede hücresel anormallikler içerir. Hücre proliferasyonları (Hızlı Mitoz) karakteristik özelliğidir. Cerrahi tdavide asla tam kür sağlamak amacıyla yapılmaz. Cerrahiden sonra Radyoterapi ve Kemoterapi tedavilerine de ihtiyaç vardır.

Grade IV Derecesinde Olan Astrositomalar Hangileridir?

Glioblastoma (GBM) (Glioblastoma Multiforme):

En malign primer beyin astrositik tümörlerinden birisidir. Tüm astrositomların %60 nı oluşturur. Histolojik olrak çok fazla anormal yapıda hücreler gösterir. Proliferayon alanları, yeni doku formasyon alanları, ölü doku alanları (nekroz) yeni damarsal oluşumlar tipiktir. GBM lerin %10 u daha önce düşük grade li astrositom tanısı lmış vakalardan gelişmektedir. Anaplastik formlar daha ileri aşamada GBM dönüşebilmektedir.  Geri kalan %90 ise doğrudan GBM olarak ortaya çıkar. Bu tumör genç yaşlarda da görülür, yada 55-60 yaşlardan sonra da yaygın olarak görülür. Beyinin en agresif kanseröz tümörü olarak kabul edilmektedir. Hızlı büyür ve beyinde hızlı yapılır, çevre dokuya invazyonu şiddetlidir. Cerrahi ile tam kür sağlanamaz. 

Case

16Yrs Old Boy

Diagnosis: D43.2 Unspecified or unknown neoplasm of brain, unspecified

Pathologic Exam Report:Pylocystic Astrocytoma

Complaints:Headache

Medical Story:8 years before he had Hydrocephalus operation. 5 days ago he begun to feel headache. They had checked MRI. And there was diagnosed intracranial, intrventricular tumor with MRI.

Intraventricular Astrositoma
Fig 1: Lateral ventriküllerin frontal hornlarını dolduran dev tumor. Pilocystic Astrositom. Tamamen solid yapıda. Oksipital hornlarda ventriküller dilate olmuş ve hidrosefali görülmektedir. 3. Ventrikül basıya uğramıştır.

Neurologic Examination:Patient wasconscious, oriented and cooperative. There was no any cranial nerve deficit, motor weakness and pathologic reflexes were normal. Speech was normal. Cerebellar tests were normal.

Brain MRI:There is an intaraventricular tumor which is filled at the frontal horns in the right and left lateral ventricles. Tumor is located anteriorly and originated from septum pellucidum of left side. Dimentionswere 5.34×6.53×5.47 mm. Hydrocephalus not seen. Bilateral VP shunt catheters were seen in the ventricles.

Fig 2: There is some necrotic area in the central part of the mass located within the Frontal Horns of the Lateral Ventricles. The mass not only compressed the midbrain, but also caused hydrocephalus. From the archive of Dr. Mustafa Akgun.
Fig 3: Mass that fills the ventricles with huge dimensions. With signs of hydrocephalus. From the archive of Dr. Mustafa Akgun.
Fig 4: Tumor pressured on the midbrain and the 3rd ventricle is clearly visible. From the archive of Dr. Mustafa Akgun.
Fig 5: The posterior horns of the ventricles are dilated, hydrocephalic. There is central pressure in the midline. From the archive of Dr. Mustafa Akgun
Fig 6: Almost homogeneous solid mass, well-circumscribed, not invaded into the environment. It is evident that it originates from the Septum Pellucidum. There is a hydrocephalic appearance. From the archive of Dr. Mustafa Akgun
Fig 7: Preliminary study for tumor measurements from all angles and determination of the shortest approach path for operation planning. From the archive of Dr. Mustafa Akgun.

Operation Course

Under the general anesthesia the head of patient fixed with Mayfield Head Fixator, and positioned at the Supine Head Neutral and Slightly Extended position. The skin cleaned with an antiseptic solution. Patient cowered with sterile cowers. Bi-coronal incision done. The frontal skin flap turned anteriorly. The free Craniotomy bone flap was removed with high speed drill. The Craniotomy extended to the left side over than Sagittal Sinus. Then Dural flap turned which its base was on Sagittal Sinus. During this step the Ventricular Catheter of the VP Shunt was removed and prevented. Microscope introduced to the operation area. Interhemispheric route was used to the Corpus Callosum. Bilaterally pericallosal arteries visualised. Then these arteries protected. An incision done on the Corpus Callosum. After that we reached to the tumor. Tumor was slightly hard but some places are soft which can be aspirate with suction tube. The borders were clean and easy demarkable. The color was purple, white, little vascular and little hemorrhagic. The tumor firstly decompressed from inside. Step by step small parts removed. At the Last stage capsule removed totally. Foramen Monroe was seen bilaterally. Septum Pellucidum attached by the tumor and origin of the tumor was detected at the frontal Septum Pellucidum. After hemostasis the old ventricular Catheter of the VP shunt left inside of the right ventricle. Then Dura closed primarily. Epidural hemovac drain left. Bone flap mounted. Skin flap closed anatomically. There was no any complication. 1 Unit Blood transfusion applied. After operation patient transferred to the ICU.

Postoperative 1 Year Later Brain CT Controls

Astrositoma

Fig 8: Post Op 6 months, Brain CT shows gross total tumor removal. Postoperatively both shunts working. Ventricles slightly enlarged but this condition well tolerated by patient. From the archive of Dr. Mustafa Akgun.
Astrositoma
Fig 9: Postop 6 months, ventricles are moderately enlarged. But tolerans was well. From the archive of Dr. Mustafa Akgun.

 KAYNAKLAR

  1. https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Astrocytoma-Tumors
  2. https://www.ninds.nih.gov/health-information/public-education/brain-basics/brain-basics-life-and-death-neuron#:~:text=Neurons%20are%20information%20messengers.,rest%20of%20the%20nervous%20system.
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Pleomorphism_(microbiology)
  4. Ostrom QT et al. Adult Glioma Incidence and Survival by Race or Ethnicity in the United States From 2000 to 2014. JAMA Oncol 2018; 4:1254-1262
  5. Ostrom QT et al. CBTRUS Statistical Report: Primary Brain and Other Central Nervous System Tumors Diagnosed in the United States in 2012-2016. Neuro Oncol, 2019; 21, Supp 5: v1-v100
  6. Kyritsis AP et al. Inherited predisposition to glioma. Neuro Oncol, 2010; 12: 104-113
  7. Touat M et al. Glioblastoma targeted therapy: updated approaches from recent biological insights. Ann Oncol, 2017; 28:1457-1472
  8. Villanueva-Meyer JE, et al. Clinical Brain Tumor Imaging. Neurosurgery. 2017; 81(3):397-415.
  9. Zakaria J, Prabhu VC. Cortical Mapping in the Resection of Malignant Cerebral Gliomas. In: De Vleeschouwer S, editor. Glioblastoma. Brisbane (AU): Codon Publications; 2017; Chapter 13.
  10. Barker FG II, Gutin PH. Surgical approaches to gliomas. In The Gliomas, Berger MS, Wilson CB, eds., WB Saunders Co. Philadelphia, PA, 1999.
  11. Byrne RW et al. Introduction: Advances in intraoperative brain mapping. Neurosurg Focus. 2018; 45(VideoSuppl2)
  12. Hervey-Jumper SL, Berger MS. Maximizing safe resection of low- and high-grade glioma. J Neurooncol. 2016; 130(2):269-282
  13. Stummer W, Suero Molina E. Fluorescence Imaging/Agents in Tumor Resection. Neurosurg Clin N Am. 2017; 28(4):569-583.

Dikkat: Sitemizde yayınlanan bazı bilgiler dış kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynaklara doğrudan link verilmektedir. Pasaj sonundaki literatür bilgileri dışında başka sitelere çıkış yapma olasılığınız vardır. Tekrar geri dönmek için ilgili siteye gitmek istediğinizde yeni sekme açarak gitmeniz daha uygun olur. Doğrudan dış sitelere gittiğinizde geri dönmek isterseniz adres çubuğundan geri tuşu ile tekrar bu metne dönebilirsiniz.

Aynı şekilde başka sitelerde yayınlanmış görsellere de ulaşmak için kaynağına gidebilirsiniz. İlgili görseli kaynağında ziyaret edebilirsiniz. 

Sitemizde bize ait görüntüler herhangi bir telif hakkı talep edilmeksizin kopya edilebilir, kullanılabilir. Kaynağın bizim sitemiz olduğunu belirtmeniz yeterlidir.

Sitemiz bilgilendirme amaçlıdır. Sitemize herhangi bir reklam uygulaması alınmamaktadır. Sitemiz bilgi paylaşım amaçlı olup, tıp ile ilgilenen herkese açıktır. Üyelik zorunlu değildir. 

Hazırlanan içeriklerimiz tamamen amatör ruhla hazırlanmakta olup, aynı şekilde video kanalımız linki.

https://www.youtube.com/channel/UC3JBKVVaVfhI1z_rKMDUuZg/

Video kanalımız üzerinden bizi takip edebilir, abone olabilir, bize mesaj bırakabilirsiniz. Yorum bırakmanız halinde hatalarımızı düzeltmek için güncel olmamıza katkı sağlayabilirsiniz. 

Tüm takipçilerimize teşekkür ederiz.

Anahtar Kelimeler: Neuron, Nöron, Sinir Hücresi, Astrosit, Astrocyte, Glial Hücre, Glia Cells, Benign Tumor, İyi Huylu Tümör, Malign Tumor, Kötü Huylu Tümör, Anjiogenezis, Angiogenesis, Neovascularisation, Beyin Tümörü, Beyin Tümörü Nasıl Anlaşılır, Beyin Tümörü Teşhisi, Beyin Tümörü Testi, Beyin Tümörü 4. Evre Yaşam Süresi, Beyin Tümörü Öldürür Mü, Beyin Tümörü Erken Belirtileri, Beyin Tümörü Belirtileri, Beyin Tümörü Yaşam Süresi, Serebellar Hemanjioblastom, Cerebellar Hemangioblastoma, Beyincik, Cerebellum, Tumor, Hemajioblastom, Beyincik Ameliyatı, Cerebellar Tumor Operation, Dr. Mustafa Akgün, Beyin Cerrahı, Beyin Tümörü Ameliyatı, Mikrocerrahi ile beyin tümörü ameliyatı, beyin tümörü neden olur, beyin tümörü çeşitleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün sınıflamasına göre beyin tümörleri, Diffüz astrositik ve oligodendroglial tümörler, GBM, Glioblastoma, Globlastoma Multiforme, En malign beyin tümörü, Ependimal tümörler, Koroid pleksus tümörleri, Nöronal ve nöroglial tümörler, Pineal bölge tümörleri, Embrional tümörler, Sinir kılıfı tümörleri, Meningiomlar, 8. Sinir tümörü, Von Hippel Lindau Hastalığı

Takip İçin https://drmustafaakgun.com

Hastane: https://kh.iq/doctors/details/17 

WhatsApp: +90 532 599 46 15 

FacebookİnstagramLinkedinTikTokKwaiYoutube

Dr. Mustafa Akgun

Son Güncelleme: 02/01/2023