Bel Ağrısı Neden Olur-2Bel Ağrısı Neden Olur-2

Dikkat: Sitemizde yayınlanan bazı bilgiler dış kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynaklara doğrudan link verilmektedir. Pasaj sonundaki literatür bilgileri dışında başka sitelere çıkış yapma olasılığınız vardır. Tekrar geri dönmek için ilgili siteye gitmek istediğinizde yeni sekme açarak gitmeniz daha uygun olur. Doğrudan dış sitelere gittiğinizde geri dönmek isterseniz adres çubuğundan geri tuşu ile tekrar bu metne dönebilirsiniz.

Aynı şekilde başka sitelerde yayınlanmış görsellere de ulaşmak için kaynağına gidebilirsiniz. İlgili görseli kaynağında ziyaret edebilirsiniz. 

Sitemizde bize ait görüntüler herhangi bir telif hakkı talep edilmeksizin kopya edilebilir, kullanılabilir. Kaynağın bizim sitemiz olduğunu belirtmeniz yeterlidir.

Sitemiz bilgilendirme amaçlıdır. Sitemize herhangi bir reklam uygulaması alınmamaktadır. Sitemiz bilgi paylaşım amaçlı olup, tıp ile ilgilenen herkese açıktır. Üyelik zorunlu değildir. 

Hazırlanan içeriklerimiz tamamen amatör ruhla hazırlanmakta olup, aynı şekilde video kanalımız linki.

https://www.youtube.com/channel/UC3JBKVVaVfhI1z_rKMDUuZg/

Video kanalımız üzerinden bizi takip edebilir, abone olabilir, bize mesaj bırakabilirsiniz. Yorum bırakmanız halinde hatalarımızı düzeltmek için güncel olmamıza katkı sağlayabilirsiniz. 

Tüm takipçilerimize teşekkür ederiz.

Bel Ağrısı Neden Olur başlığı altında ele aldığımız konular yazının içeriğinde genel açıklamalar olarak ele alınmıştır. İlerleyen zaman içinde tek tek konu başlıkları altında ele almaya çalışacağız. Daha detaylı konu içerikleri ve bilimsel verilerle desteklenmiş yazılarımız hazırlık aşamasındadır.. Tıp Öğrencileri veya asistanlar için de rahat ulaşabilecekleri bir kaynak olmasını hedefliyoruz.

Dr. Mustafa Akgun

Son Güncelleme: 02.12.2022

Anahtar Kelimeler: Bel Ağrısı, Bel Ağrısının Esas Nedenleri, Fıtık, Hastalıklar, Fıtıklar, Tümörler, Skolyoz, Enfeksiyonlar, Travmalar, Kistler

Bel Bölgesi Hastalıkları

Skolyoz

Doğuştan Skolyoz (omurga eğriliği) oması bir bel ağrısı nedenidir. Belde S şeklinde görünüm skolyoz olarak tanımlanır. Omurların dizilimi bozuktur Hadise doğuştan bazı omurların gelişim bozukluğu sonucu olabilir. (1, 2)

Şekil 1: Dejeneratif lomber skolyoz. Yaş ilerledikçe gelişir. Kronik bir hadisedir. 

Bel Ağrısı Neden Olur?

Şekil 2: Edinsel Skolyoz.

Bel Ağrısı Neden Olur?

Şekil 3: Konjenital Skolyoz

Hiperlordoz

Lordoz artışı anormal şekilde abartılı bir kavis artışı bel ağrısı nedeni olabilir. Lordoz açısı normal şartlarda 15 derece cıvarında olmalıdır. Daha büyük açılı lordozlarda hperlordozdan bahsederiz. Bu da bel ağrısı nedenleri arasında sayılır. (3)

Bel Ağrısı Neden Olur?
Bel Ağrısı Neden Olur?

Şekil 4:  Normal Bel ve sırt omurgası. Beldeki omurların oluşturduğu kavis (lordoz tabii bir özelliktir). Bir çok bel rahatsızlığında bu lordoz derecesi artar. İkinci şekilde birlikte L2 vertebrada kırık görülmekte. Aynı zamanda L5-S1 diskinde dejenerasyon mevcut. Burası da bir instabilite nedeni oluşturmakta.  

Kifoz

Kifoz (omurganın arkaya doğru aşırı kamburlaşması hali) tarif etmek için kullanılır. Normalde sırtta 15-20 derece arası bir kamburluk vardır. Yaş ile beraber bu durum artabilir. Doğal yaşlanma sürecinde meydana gelen bir durum. Ama bazen sırt omurgası yaralanmaları, omurga kırığı ve ya doğuştan gelen omurga bozukluklarında görülür. (Şekil 6) (4, 5) 

Spinal Disrafizm

Spina bifida, omuriliğin ve/veya koruyucu tabakalarının eksik gelişimie bağlı olarak açık veya kapalı spina bifidadan bahsederiz. Bu rahatsızlığı olan çocuklarda boy attıkça sırt bel ağrıları sık oarak görülür. Nedenleri ise omurların anormal gelişimi, eksik gelişimi sonucu omurgada gözlenen skolyoz, kifoz, kifo-skolyoz, diastomatomiyeli ve tethered cord tablolarıdır.  (6)

Şekil 5: Spinal disrafizmli olgularda bel ve sırt ağrısı olabilir. Kapalı spinal disrafizmlere örnek Siastomatomiyelidir.

Yaralanmalar

Burkulmalar (gerilmiş veya yırtılmış bağlar), gerilmeler (tendonlarda veya kaslarda yırtılma) ve spazmlar (bir kas veya kas grubunun ani kasılması) ile birlikte bel ağrıları akut olarak gelişebilir. 

Özellikle ağır spor yapmak, trafik kazaları ağrıya neden olan tendonları, bağları veya kasları yırtabilir, koparabilir, yaralayabilir. Ayrıca omurgayı sıkıştırarak disklerin yırtılmasına veya fıtıklaşmasına neden olabilir. Akut bel fıtığı veya disk rüptürü görülebilir. Aynı şekilde yüksekten düşmeler veya göçük altında kalmalar bel ağrılarına neden olabilir. (7, 8, 9, 10)

Şekil 6: Lomber L2 vertebra kırığı, L5-S1 Faset Kırığı, Lomber Kifoz birlikteliği olan yaralanma sonrası.

Dejeneratif Süreçler

Disk Dejenerasyonu

Omurlar arası disk dejenerasyonu, genellikle kauçuğumsu diskler normal bir yaşlanma süreci olarak aşındığında ve yastıklama yeteneklerini kaybettiğinde ortaya çıkar. (11, 12, 13)

Spondiloz

Spondiloz, insanlar yaşlandıkça omurganın eklemlerinde, disklerinde ve kemiklerinde meydana gelen normal aşınma ve yıpranma ile ilişkili omurganın genel dejenerasyonu.

Şekil 7: Lomber spondiloz, dejeneratif disk hastalığı ve dejeneratif faset hastalığı.

Osteoartrit

Osteoartrit ve romatoid artritin yanı sıra spondilit, omur iltihabı dahil olmak üzere omurgadaki artrit veya diğer enflamatuar hastalıklar dejeneratif süreçleri devam ettirirler.

Sinir ve Omurilik Sorunları

Radikulopatiler

Spinal sinir sıkışması, iltihaplanma ve/veya yaralanma Siyatik (radikülopati olarak da adlandırılır), kalçadan geçerek bacağın arkasına doğru uzanan siyatik sinire baskı yapan bir şeyin neden olduğu ağrı ile karakterizedir. (14)

Siyatik hastaları, kalçalardan ve bir bacaktan aşağı doğru ağrı ile birlikte şok benzeri veya yanan bel ağrısı şeklinde hissedilebilir.

Şekil 8: Siyatalji tipi ağrı şeması. (Kaynak İnternet)

Spinal Stenoz

Spinal stenoz, omurilik ve sinirlere baskı uygulayan omurilik kanal çapının daralması ile seyreden bir durumdur. (13)

Doğuştan Spinal Stenoz: Yapısal olarak spinal kanal çape 12-15 mm arsındadır. Kanal çapı 12 mm altında ise Spinal Stenozdan bahsedilir. 

Edinsel Spinal Stenoz: Doğuştan itibaren normal olan spinal kanal çapı, zaman içinde dejeneratif süreçler (kireçlenme, spondiloz) veya diskler nedeniyle daraldığında bu tablodan bahsederiz.

Şekil 9: Lomber Spinal Dejenerasyon ve Disk Patolojilerinin kombile olmasıyla gelişen Spinal Stenoz.

Spondilolistezis

Bel kayması, spondilolistezis olarak isimlendirilmedktedir. Alt bel bölgesinde bir omurun yerinden kayması ve omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırmasıyla veya sinirlerin gerilmesi ile meydana gelen spondilolistezis bel ağrısına neden olabilir. (15, 16, 17)

Şekil 10: L4-5 Spondilolistezis görülmektedir. Ayrıca L5-S1 aralığında da darlanma izlenmektedir.

Fıtıklaşmış veya yırtılmış diskler, intervertebral diskler sıkıştırdığında ve dışa doğru şiştiğinde ortaya çıkabilir zayıflama meydana gelir ve kayma da birlikte ise bel ağrısı dayanılmaz olabilir.

Konu çok uzun bir konu olup bu kısım burada kesilmiştir. Diğer bel ağrısı nedenlerini Kısım 3 te inceleyeciğiz.

Burada bahsedilen, ‘Bel Ağrısı Nedenleri’ ileride tek tek konu başlıkları altında ele alınacaktır. Daha detaylı konu içerikleri ile bilimsel verilerle destekleyeceğiz. Tıp Öğrencileri veya asistanlar için de rahat ulaşabilecekleri bir kaynak olmasını hedefliyorum.

Önceki Sayfa: Bel Ağrısı Neden Olur? Kısım 1

Sonraki Sayfa: Bel Ağrısı Neden Olur? Kısım 3

Kaynaklar

  1. Skolyoz Nedenleri: Scoliosis – Symptoms and causes – Mayo Clinic
  2. Skolyoz Nedir: Scoliosis: Symptoms, Causes, Treatment, and More (verywellhealth.com)
  3. What is Hyperlordosis & How is it Treated? | Causes, Symptoms, Diagnosis of Hyperlordosis
  4. Lumbar Kyphosis: https://m.iliveok.com/health/lumbar-kyphosis_131339i16059.html
  5. Lumbar kyphosis: LUMBAR KYPHOSIS: CAUSES, SYMPTOMS, STAGES – HEALTH (inter-med.info)
  6. Spinal Disrafizm Olgu Sunumu: https://drmustafaakgun.com/diastomatomyelia-ve-olgu-sunumu/ 
  7. Traumatic lumbar fracture-dislocation related to spina bifida occulta: case report
  8. Lumbar Spinal Cord Injury Overview
  9. About Lumbar Spinal Cord Injury | Shepherd Center
  10. https://www.spinalcord.com/lumbar-l1-l5-vertebrae-spinal-cord-injury 
  11. Degenerative lumbar spinal stenosis in older people: current treatment options
  12. Degenerative Lumbar Spine Disease
  13. Sagittal Spinopelvic Parameters in Degenerative Lumbar Spinal Stenosis
  14. What Is Sciatica?
  15. Spondylolisthesis
  16. Spondylolisthesis Pathology
  17. What Is Spondylolisthesis?