Kolloid KistKolloid Kist

Dikkat: Sitemizde yayınlanan bazı bilgiler dış kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynaklara doğrudan link verilmektedir. Pasaj sonundaki literatür bilgileri dışında başka sitelere çıkış yapma olasılığınız vardır. Tekrar geri dönmek için ilgili siteye gitmek istediğinizde yeni sekme açarak gitmeniz daha uygun olur. Doğrudan dış sitelere gittiğinizde geri dönmek isterseniz adres çubuğundan geri tuşu ile tekrar bu metne dönebilirsiniz.

Aynı şekilde başka sitelerde yayınlanmış görsellere de ulaşmak için kaynağına gidebilirsiniz. İlgili görseli kaynağında ziyaret edebilirsiniz. 

Sitemizde bize ait görüntüler herhangi bir telif hakkı talep edilmeksizin kopya edilebilir, kullanılabilir. Kaynağın bizim sitemiz olduğunu belirtmeniz yeterlidir.

Sitemiz bilgilendirme amaçlıdır. Sitemize herhangi bir reklam uygulaması alınmamaktadır. Sitemiz bilgi paylaşım amaçlı olup, tıp ile ilgilenen herkese açıktır. Üyelik zorunlu değildir. 

Hazırlanan içeriklerimiz tamamen amatör ruhla hazırlanmakta olup, aynı şekilde video kanalımız linki.

https://www.youtube.com/channel/UC3JBKVVaVfhI1z_rKMDUuZg/

Video kanalımız üzerinden bizi takip edebilir, abone olabilir, bize mesaj bırakabilirsiniz. Yorum bırakmanız halinde hatalarımızı düzeltmek için güncel olmamıza katkı sağlayabilirsiniz. 

Tüm takipçilerimize teşekkür ederiz.

Kolloid Kist hidrosefaliye neden olan tümör özelliği olmayan bir lezyondur. Bu lezyon kistik özellikle ve 3. Ventrikül içinde bulunur. 3. Ventrikül içinde yerleşmiş olan bu küçük ama işlev bakımında ciddi boyutlarda hayati sorunlara neden olan iyi huylu kistik bir yapıdır. Boyut olarak 3-6 mm arasında boyutlara ulaştığında belirtiler vermektedir.

Dr. Mustafa Akgun

Son Güncelleme: 02.12.2022

Anahtar Kelimeler: Hidrosefali, 3. Ventrikül, Foramen Monroe, Kolloid Kist Neden Olur, Kolloid Kist Nasıl Teşhis Edilir, Kolloid Kist Nasıl Tedavi Edilir

Kolloid Kist

3. ventrikülün tam da Foramen Monroe dediğimiz anatomik noktada yerleşir. Foramen Monroe bu kist tarafından tıkanır ve hemen ardından hidrosefali gelişmeye başlar.

Hidrosefalinin Obstruktif Hidrosefali olması nedeniyle klinik tablo hızlıca kendin belli eder. Oblustuktif hidrosefali nedenleri içinde sayılmaktadır.

Kolloid Kist

Ventriküller ve Foramen Monroe Nedir?

Beyin dokusu, hemisferler içinde sağlı sollu ventrikül dediğimiz karıcıklar yer almaktadır. İki hemisfer içinde sağlı sollu 2 adet ventrikül bulunur. Sağdaki 1. Ventrikül, soldaki 2. Ventrikü ismini alır. Bu 1. ve 2. Ventriküller önde Foramen Monroe denen 2 adet 2 mm lik küçük delik ile 3. Ventrikül dediğimiz ve beyin ortasında yerleşik olan 3. Ventriküle açılırlar. 3. Ventrikül hacim olarak daha küçüktür. Ve çıkış deliği Aquadıctus Sylvii dir. Kolloid kist veya başka tür tümörler de Foramen Monroe’yu tıkayabilir. Örneğin Kraniofaringioma, Dev Pilositik Astrositomalar, Ependimomamlar, Dev Hipofiz Tümörleri, Tuberkulum Sella Menenjiyomu, Olfaktor Oluk Menenjiyomu veya Kanamalar.

Obstruktif Hidrosefali Belirtileri Nelerdir?

Kolloid Kistin kendine has belirtileri yoktur. Dolaylı etkisi nedeniyle şikayetler tamamen Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) dolaşımın bozulması sonucu oluşan Obstruktif Hidrosefaliye bağlıdır.

Kolloid Kist

Baş Ağrısı: Genelde sabahları ortaya çıkan baş ağrısı, Kafa İçin Basınç Artışı (KİBA)’na bağlıdır. Sabahları baş ağrısı ile uyanan hastada kusmalar olabilir.

Denge Kusuru: Yine Obstruktif Hidrosefalinin tipik bulgularından birisi de denge sağlama zorluğudur. Hastalar denge bozulması ile hekime başvururlar.

Görme Bulanıklığı: Obstruktif Hidrosefali ilerledikçe KİBA ve göz dibi optik sinir papil ödemi gelişir ve görme bulanıklaşır.

Epilepsi: Hidrosefalilerde görüldüğü gibi epilepsi nöbetleri görülebilir.

İdrar Kaçırma: Hidrosefali vakalarında idrar kaçırma görülebilir.

Kolloid Kistin Neden Olur?

Kolloid kistin oluşmasının kalıtsal genetik mutasyonlarla bağlantılı olup olmadığı açık değildir, ancak bazı durumlarda ailesel oluşum kalıpları gerçekten gözlenmiştir. 

Bazı görüşlere göre de Ratke Kesesi artıklarından geliştiği kabul edilmektedir. Ratke Kesesi orta hat yerleşimli olan Tiroid Hipofiz traktının patolojilerini içerir. Ektopik bir Ratke Kesesi  artığı olabileceği, patolojik incelemesinde  kolloid bir sıvı içermesi sekretuvar hücrelerin bu yapıya neden olduğu düşünülmektedir.

Kolloid Kist Nasıl Teşhis Edilir?

Kolloid Kist teşhisi klinik belirti verdiği andan itibaren çekilen Bilgisayarlı Beyin Tomografisi veya Beyin MRI ile teşhis edilir.

Beyin CT: Beyin CT de hemen hidrosefali tespit edilir. Kontrastsız çekimlerde 3 ventrikül içinde hafif dens bir lezyon görüldüğünde kontrastlı çekimler yapılır. Bu çekimlerde oval bir lezyonun Foramen Monroe’yu tıkadığı görülür.

Beyin MRI: Beyin MRI genelde ilk tetkik aracı değildir. CT den sonra istenir. CT de görülen bulgular desteklenir. Obstruktif Hidrosefali ve 3. Ventrikülün Foramen Monore seviyesinde 3-4 mm lik oval küçük bir lezyon olarak dikkat çeker. İlave olarak hidrosefaliye bağlı olarak periventriküler beyin dokusunda interstisyel ödem dikkati çekebilir. MRI çekimlerinde Kolloid Kist hiperintens bir lezyon olarak görülür. Kontrast tutulumu gösterir.

Örnek: Radyolojik Görüntüler Video Slayt

Kolloid Kist Nasıl Tedavi Edilir?

Kolloid Kist tedavisinde eskiden konvansiyonel cerrahi tedavi uygulanmaktaydı. Ancak teknolojik gelişmeler sayesinde Cerrahi Tedavi tekniği de gelişmiştir.

1. Konvansiyonel Cerrahi: Genellikle sağ taraftan frontal kraniyotomi ile transkortikal girişimle 3. Ventriküle ulaşılır ve kolloid kist rezeke edilir.

2. Endoskopik Cerrahi: Bu teknik Endoskopik Kameraların gelişmesi ile şimdi daha pratik olarak yapılmaktadır. Genel Anestezi olmadan veya Genel Anestezi altında frontal Burr Hole (frontal kemikte küçük bir delik açılması işlemi) açılarak endoskopla 3. Ventriküle ulaşılır. Kolloid kiste ulaşıldıktan sonra kist cidarı açılır ve içindeki kolloid madde boşaltılır. Daha sonra kapsül forseps ile tutularak lezyon çıkarılır. Bu işlemi takiben Foramen Monroe açılmış olur ve Obstruktif Hidrosefali de zaman içinde normal BOS akışı sayesinde iyileşir. 

Örnek: Endoskopik Olarak Kolloid Kist Çıkarımı Videosu

Kaynaklar

  1. Colloid cyst of the third ventricle | Radiology Reference Article | Radiopaedia.org
  2. 1317_CFS_Circulation.jpg (1065×693) (unizin.org) 
  3. https://drmustafaakgun.com/beyinde-su-toplanmasi-hidrosefali 
  4. https://drmustafaakgun.com/epandimoma-beyin-tumoru/ 
  5. https://drmustafaakgun.com/hipofiz-bezinden-gelisen-tumorler/ 
  6. https://drmustafaakgun.com/astrositoma-diye-tanimlanan-tumorler/ 
  7. https://drmustafaakgun.com/tuberkulum-sella-menenjiyomu-kor-olmaniza-neden-olabilir/ 
  8. https://drmustafaakgun.com/olfaktor-oluk-menejiyomu/ 
  9. Intraventricular Hemorrhage Caused by Subarachnoid Hemorrhage: Does the Severity Matter? – PubMed (nih.gov) 
  10. Kraniofaringioma – Vikipedi (wikipedia.org) 
  11. Colloid Cysts : Symptoms, causes. types, & treatment | FactDr
  12. Rathke’s Cleft Cyst Symptoms and Treatment | UPMC