NükleoplastiNükleoplasti

Dikkat: Sitemizde yayınlanan bazı bilgiler dış kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynaklara doğrudan link verilmektedir. Pasaj sonundaki literatür bilgileri dışında başka sitelere çıkış yapma olasılığınız vardır. Tekrar geri dönmek için ilgili siteye gitmek istediğinizde yeni sekme açarak gitmeniz daha uygun olur. Doğrudan dış sitelere gittiğinizde geri dönmek isterseniz adres çubuğundan geri tuşu ile tekrar bu metne dönebilirsiniz.

Aynı şekilde başka sitelerde yayınlanmış görsellere de ulaşmak için kaynağına gidebilirsiniz. İlgili görseli kaynağında ziyaret edebilirsiniz. 

Sitemizde bize ait görüntüler herhangi bir telif hakkı talep edilmeksizin kopya edilebilir, kullanılabilir. Kaynağın bizim sitemiz olduğunu belirtmeniz yeterlidir.

Sitemiz bilgilendirme amaçlıdır. Sitemize herhangi bir reklam uygulaması alınmamaktadır. Sitemiz bilgi paylaşım amaçlı olup, tıp ile ilgilenen herkese açıktır. Üyelik zorunlu değildir. 

Hazırlanan içeriklerimiz tamamen amatör ruhla hazırlanmakta olup, aynı şekilde video kanalımız linki.

https://www.youtube.com/channel/UC3JBKVVaVfhI1z_rKMDUuZg/

Video kanalımız üzerinden bizi takip edebilir, abone olabilir, bize mesaj bırakabilirsiniz. Yorum bırakmanız halinde hatalarımızı düzeltmek için güncel olmamıza katkı sağlayabilirsiniz. 

Tüm takipçilerimize teşekkür ederiz.

Dr. Mustafa Akgun

Son Güncelleme: 02.12.2022

Radyofrekans Disk Nükleoplasti 

(RF ile Ameliyatsız Bel ve Boyun Fıtığı Tedavisi)

Nükleoplasti, Radyofrekans, RF, Ablasyon, Disc Ablasyonu, RF Ablasyon, RF Disk Ablasyonu, Lomber Disk Hastalığı, Bel Fıtığı, Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi, Fıtık 

Bu Sayfanın Adres Linki: https://drmustafaakgun.com/radyofrekans-disk-nukleoplasti/ 

Tanımlamalar

Vertebra: Omur, omur kemiği (Latince = vertebra, vertebrae)

İnsan vücudunda boyun 7, sırt 12, bel 5 olmak üzere tek başına ayrı ayrı 24 adet omurdan bahsedilir. (Fig  1, )

Fig 1.jpg

Fig 1: C1 ve C2 Boyunun ilk iki omurudurlar. Özel şekilleri ve fonksiyonları nedeniyle de özel isim alırlar. C1 e ATLAS diyoruz. C2 ye AXIS diyoruz. Bunlar arasındaki özel ilişki sayesinde kafa kemiği, omurgaya tutunur ve kafa hareketlerinin en büyük açılardaki kapasitesini bu özel ilişki karşılar.

Fig 2: Boyundaki diğer 4 vertebra, genel şekilleri ile beraber birbirine benzerler, aynı anatomik özellikleri gösterirler. C7 vertebrasında ise sadece foramen transversarium dediğimz delikler yoktur.

Fig 3.jpg

Fig 3: Torakal vertebralar 12 adet olup, genel özellikleri birbirine benzer. Aynı anatomik yapları içerirler. Sadece yukarıdan aşağı indikçe şekilleri daha geniş, ön arka uzunlukları ve yükseklikleri artar ve Bel omurları ile ilişkiyi aşağıda T12 sağlarken, yukarıda T1 boyun C7 omuru ile ilişkiyi sağlar.

Fig 4.jpg

Fig 4: Bel omurları 5 adet olup, bunlar da T12 den sonra başlar, Sakruma kadar giderek genişler, yükseklikleri artar, ön arka boyutları artar ve belde büyük bir kuvvetli omurga zemini oluştururlar. 

Fig 5.jpg

Fig 5: Kuyruk Sokumu ve Coccyx, iki yekpare kemik aslında toplamda 10 adet omurun birleşmesi ile oluşmuştur. Belin el alt kısmında geniş bir taban oluştururlar. Sakrum yanlarda eklem yüzeyleri sayesinde omurganın Pelvis (Leğen Kemiği) e tutunmasını sağlar. Omurgadaki yükler bu şekilde pelvise aktarılır. Oradan da bacaklara iletilir. 

Spinal Kolon: Insan vücudunun boyundan itibaren kuyruğa kadar olan kısmına spinal kolon denir. 

Bunun içine 7 adet boyun, 12 adet sırt, 5 adet bel, yekpare hale gelmiş 5 adet kuyruk sokumu ve birbiri ile zayıfça tutunmuş 5 adet kemikçikten oluşan kuyruk kısmı. Bütün halinde omurga adını alır. Spine Column, Spine, Vertebral Column, (Latince: Columna Vertebralis). (Fig 6)

Fig 6.jpg

Fig 6: Omurga tüm boyun, sırt, bel, kuyruk sokumu ve kuyruğun bir araya gelmesi ve tüm yapıyı bir arada tutan özel eklemler ve bağlar vasıtasyla meydana gelir. Omurga güçlüdür. İçinde bulundurduğu omuriliği çok kuvvetli bir şekilde korur. 

Disk: Omurlar arasındaki fibröz doku ile jelimsi çekirdeği olan, esnek, amortisör gibi özellikleri olan yapılara disk, intervertebral disc (Latince: Discus intervertebralis) denir.

Bu diskler yukarıdan-aşağı (vertikal planda), önden-arkaya (aksiyal planda), yandan (lateral planda), döner (rotasyonel planda) gelen yükleri bertaraf ederler. Kuvvetleri absorbe ederler ve muhtemel direk kuvvetlerin omurlara zarar vermesini engellerler. Esneklikleri sayesinde insan omurgasının güçlü olmasını ve yükleri devamlı olarak taşımasını sağlarlar. Boyunda 6 adet, sırt 12 adet, belde 5 adet olmak üzere toplamda 24 adet intervertebral disk vardır. (Fig 7)

Fig 7.jpg

Fig 7: Omurgada toplam 24 adet intervertebral disk mevcut. B disklerin büyüklüklüklerü boyundan aşağı indikçe büyür. Her omur yüzeyine göre büyüklük ve şekilleri vardır. Temelde ortada Nucleus Pulposus (çekirdek kısmı=jelimsi bir kısmen sıvı, kısmen sert bir madde.) Çekrdeğin etrafında kapsül şeklinde Anulus Fibrosus bulunur. Alt ve üst yüzeyleri de kemiğe tutunmayı sağlayan kuvvetli kıkırdak madde içerir.

Omurilik: Omurların üst üste binmesi ile ortalarında bulunan delikler üst üste gelince bir kanal oluştururlar. Bu omurga kanalı içinde yerleşik olan sinir yapısı beyinin devamı şeklindendir ve omurilik adını alır. Yukarıda boyunun 1. Kemiğinden itibaren aşağıda belin 2. Kemiğine (L2) kadar uzanır. Son noktasına konus medullaris denir (Lat. Conus Medullaris). 

Omuriliğe, Spinal Kord (Spinal Cord) (Latince: Medulla Spinalis) denir. (Fig 8)

Fig 8: Medulla spinalis, omurga kanalı içinde yerleşiktir. Çok iyi korunmuştur. Etrafında 3 adet zar vardır. Dura mater en dışta, Araknoid mater hemen altında ve Pia mater en içte. Omuriliğin etrafında Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) dolaşır. Şemada sinir liflerinin omuriliği nasıl terk ettikleri görülmektedir. Ayrıca omuriliğin nasıl beslendiği de görülmektedir. 

Spinal Sinir Kökü: Boyundan kuyruğa kadar her iki omur arasından sağlı sollu omuriliği terk eden 2 adet sinir uzantısı omurilikten bu deliklere girer ve dışarı çıkarak omuriliği ve omurga kanalını terk ederler. Bunların sayısı boyunda 8 adet, sırtta 12 adet, belde 5 adet, kuyruk sokumunda 5 adet, kuyrukta 1 adet olmak üzere toplam 32 çift ve 1 adet tek sinir kökü vardır. (Fig 9)

Bu sinir kökleri içinde hem motor lifler vardır hem de duyusal lifler vardır. Bu sinir köklerine biz Spinal Nerve (Spinal Sinir), Spinal Sinir Kökü (Spinal Nerve Radix) veya Root diyoruz. (Latince: Radix Nervi Spinalis) (Fig 9)

Fig 9: Şemada C1 den CO e kadar toplam 32 çift ve 1 tek sinir kökü görülmektedir. B sinir kökleri omurgayı ve omuriliği terk ettikten sonra boyun-omuz arasında Brakial Pleksusu, aşağıda, bel kalça arasında Sakral Pleksusu oluştururlar.

Bel Fıtığının Tanımlanması

Disk herniasyonunun sınıflandırılması, şişkinliğin şiddetine göre yapılır, burada en düşük derece protrüzyon/prolapsus, daha sonra ekstrüzyon ve en şiddetli seviye sekestre disktir. (Bakınız)

Nükleoplasti bel ve boyun fıtığı tedavisi için geliştirilmiş ameliyat dışı girişimsel bir yöntemdir. Nükleoplasti, anlam olarak diskin merkezinde yer alan jel kıvamındaki madde olan nükleus pulpozus’un (disk çekirdeğinin) buharlaştırılmasıdır (ablation). Diskin dış yüzünü anulus adı verilen soğan zarı gibi bir kemer sarar. Bel ve boyun fıtığı bu zarın yırtılması ve nükleus’un dışarıya fırlayarak sinirlere baskı yapmasıyla oluşur.

Fıtık Oluşumu ve Sinir Basısı

Bu işlem için özel geliştirilmiş bir iğne ve görüntüleme yöntemi eşliğinde iğne diske yerleştirilir. Bu iğnenin içinden geçirilen bir elektrot disk içine ulaştırılır. Bu elektrot yardımıyla ısı 85-90° C oluşturularak diskin içindeki jel kıvamındaki madde buharlaştırılır (ablasyon=ablation işlemi).

Nasıl Uygulanır?

Ameliyathane koşullarında skopi (C Arm Fluoroscopy Screen) adı verilen görüntüleme yöntemi eşliğinde uygulanmaktadır. İşlem sırasında hasta uyutulmaz ve yüz üstü yatar. İşlemi skopi ekranından bizzat takip edebilir. Hastanın işlem sırasında rahatsızlık hissetmemesi ve gevşemesini sağlamak için sakinleştirici ilaç uygulanır. Ayrıca işlemin yapılacağı bölgeye lokal anestezik ilaç da yapılır. Bu şekilde hasta işlem sırasında ağrı duymaz ve herhangi bir rahatsızlık hissetmez.

İşlem tamamen steril koşullarda ve tek kullanımlık malzeme ile gerçekleştirilir.

Ne Kadar Sürer?

Nükleoplasti işlemi yaklaşık 30 dakika süren bir işlemdir.

İşlem sonrası ne yapılmalıdır?

İşlemin yapıldığı hastalar operasyon günü ve sonrasındaki 48 saat boyunca dinlenmelidir. Sonra işe başlatılabilir. İlk hafta araba kullanmak, ağırlık kaldırmak ve eğilmek gibi beli zorlayıcı aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Riskleri ve yan etkileri var mı?

Nükleoplasti genel olarak güvenli bir işlemdir. İşlem görüntüleme eşliğinde yapıldığından daha ciddi komplikasyon görülmez. Ancak, tüm işlemler gibi nükleoplastinin de bir takım yan etkileri olabilir. En sık görülen yan etki, geçici ağrıdır. Enfeksiyondan korunmak için işlem steril koşullarda ve tek kullanımlık malzeme ile yapılır ve postop antibiyotik kullanımı önerilir. 

Medikal ağrı tedavilerimizle ilgili burayı tıklayarak detaylı bilgi alabilir, aklınıza takılan soruları bize iletmek için sosyal medya hesaplarımızı (Facebook, Instagram) ya da Whatsapp iletişim hattımızı kullanabilirsiniz.

Video Nukleoplasti İşlemi

Kaynaklar

  1. Radiofrequency ablation for chronic low back pain: A systematic review of randomized controlled trials. 
  2. Radiofrequency ablation (RFA), a procedure using heat to interrupt pain signals in spinal nerves, is an emerging treatment option for chronic low back pain. Its clinical efficacy has not yet been established. 
  3. https://hidrodiskektomi.com/blog/
  4. Laura E Leggett MSc1,3, Lesley JJ Soril MSc1,3, Diane L Lorenzetti MLS1,2, Tom Noseworthy MD MSc1,3, Rodney Steadman MSc1,3, Simrandeep Tiwana PhD1,3, Fiona Clement PhD1,3  https://downloads.hindawi.com/journals/prm/2014/834369.pd Percutaneous bipolar radiofrequency thermocoagulation for the treatment of lumbar disc herniation. Lumbar disc herniation is usually managed with conservative treatment or surgery. However, conservative therapy seldom yields good results, and surgery is associated with multiple complications. This study aimed to assess bipolar radiofrequency thermocoagulation for the treatment of lumbar disc herniation. 
  5. Zhenhu Zeng Min Yan Yi Dai Weidong Qiu Shuo Deng Xinzhu Gu https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0967586816000837 Two-year clinical outcomes of radiofrequency focal ablation using a navigable plasma disc decompression device in patients with lumbar disc herniation: efficacy and complications. To report on the 2-year clinical outcomes of focal ablation using a navigable plasma disc decompression device in patients with lumbar herniated nucleus pulposus (HNP).
  6. Nack Hwan Kim,1 Abbott, Z., M. Smuck, et al. (2007). “Irreversible spinal nerve injury from dorsal ramus radiofrequency neurotomy: a case report.” Arch Phys Med Rehabil 88(10): 1350-1352.