Spontan intraserebral kanama sonrası hipofosfateminin prognoz üzerine etkisi: retrospektif bir çalışma
Hipofosfatemi genellikle spontan intraserebral kanamadan sonra ortaya çıkar, ancak hipofosfateminin prognozu üzerindeki etkisi tartışılmaktadır. Ocak 2018-Haziran 2020 tarihleri arasında nöroşirürji bölümümüze başvuran spontan intraserebral kanaması olan hastaların klinik verileri retrospektif olarak analiz edildi. Hastalar başvuru sonrası 1 hafta içinde üç kez elde edilen serum fosfor test değerlerine göre hipofosfatemi grubuna ve hipofosfatemi olmayan gruba ayrıldı. İki grup arasında hastanede yatış sırasındaki komplikasyon insidansı, 28 günlük mortalite ve 6 aylık mRS skoru karşılaştırıldı. Hipofosfatemili hastalarda düşük fosforun 6 aylık mRS skoruna etkisi araştırıldı. Çalışmaya 85’inde hipofosfatemi bulunan toplam 133 hasta dahil edildi. Eğilim skoru eşleştirildikten sonra kırk iki hasta (hipofosfatemi grubunda 21, hipofosfatemi olmayan grupta 21) alındı. İki grup arasında hastanede yatış sırasındaki komplikasyon insidansı, 28 günlük mortalite ve 6 aylık mRS skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (P > 0.05). Hipofosfatemili 85 hastada minimum serum fosforu 6 aylık mRS skoru ile ilişkiliydi (B = – 3.153, %95 CI: – 5.842 ~ – 0.463, P = 0.022). Spontan intraserebral kanaması olan hastalarda hastanede yatış sırasında hipofosfateminin oluşup oluşmadığı, komplikasyon insidansı, 28 günlük mortalite ve 6 aylık MRS skoru üzerinde herhangi bir etki göstermedi. Hastaneye yatış sırasında serum fosforunda anlamlı bir azalma (≥0.505 mmol/l), 6 aylık mRS skorunun zayıf olmasıyla korele olabilir. Spontan intraserebral kanama sonrası serum fosfor stabilitesinin korunması prognozu iyileştirebilir.
https://doi.org/10.1007/s10072-022-06358-4
Dr. Mustafa Akgün
WhatsApp iletişimi için buradan bağlantı kurabilirsiniz.
MR, CD göndermek için mail (drmustafaakgun@gmail.com) atabilirsiniz.
Medikal ağrı tedavilerimizle ilgili burayı tıklayarak detaylı bilgi alabilir, aklınıza takılan soruları bize iletmek için sosyal medya hesaplarımızı (Facebook, Instagram) ya da Whatsapp iletişim hattımızı kullanabilirsiniz.
Medikal Ağrı tedavileri
Acısız, uzun süre etkili, uygulamayı müteakip etki eden uygulamalardır. Tedavi sağlayan ağrı tedavileri eldeki gerekli uzmanlık bilgisi ve uygun teknik donanıma sahip olmayı gerekir. Konuya ilişkin lütfen sadece uzman hekimlerden destek alınız.
Bel ağrısı tedavisinde kullandığımız enjeksiyonlar
- Epidural ve transforaminal enjeksiyonlar.
- Sinir kökü blokları.
- Faset eklem enjeksiyonları.
- Sakroiliak eklem enjeksiyonları.
Bel ağrısı tedavisinde en çok uygulanan enjeksiyon yöntemi tüm dünyada olduğu gibi epidural ve transforaminal enjeksiyonlardır. Epidural enjeksiyon, güçlü yangı giderici etkileri olan ilaçların omurga kanalı içine uygulanmasıdır. Dünyada 40 yıldan fazla zamandan beri omurga kaynaklı çeşitli ağrıların tedavisinde kullanılan, iyi sonuçlar alınmasını sağlayan ve yan etkileri çok az olan bir işlemdir.
Bel ağrısı tedavisi ile ilgili yazımızın tamamını okumak için burayı kullanabilirsiniz.
Kriyocerrahi Teknolojisi
Bu prosedürün en önemli avantajlarından birisi ağrı ve kanamaların oldukça az olduğu invaziv olmayan bir işlem olmasıdır. Normal ameliyata giremeyecek kişiler ve yaşlılar için oldukça elverişli bir teknik olan Kriyocerrahi sırasında tümörlü doku etrafındaki sağlıklı hücre ve dokulara diğer yöntemlere oranla daha az zarar gelir. Günümüzde Kriyocerrahi birçok kanser türünün tedavisinde kullanılmaktadır.
Kriyocerrahi ve ağrı tedavileri ile ilgili yazımızın devamına bu linkten ulaşabilirsiniz.
Faset Eklem Enjeksiyonu
Faset eklem enjeksiyonunun iki nedeni vardır: teşhis (ağrının kaynağını belirlemek için) ve tedavi (tespit edilen anormalliği tedavi etmek için). Bel ağrılarının çoğu, birkaç hafta içinde kendiliğinden veya dinlenme, antiinflamatuar ilaçlar, fizik tedavi veya egzersiz gibi geleneksel tedavilerle iyileşecektir. Altı haftadan daha uzun bir süredir bel ağrısından mustaripseniz ve geleneksel tedavi yöntemlerinin yardımı olmadıysa, doktorunuz omurganın yapılarını incelemek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi teşhise yönelik testler isteyebilir.
Faset Eklem Enjeksiyonu ile ilgili detaylara alttaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Perkütan Hidrodiskektomi (Hydrosurgery) ile Bel Fıtığı Tedavisi
