Peroneal Sinir Tuzak Nöropatisi
Dikkat: Sitemizde yayınlanan bazı bilgiler dış kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynaklara doğrudan link verilmektedir. Pasaj sonundaki literatür bilgileri dışında başka sitelere çıkış yapma olasılığınız vardır. Tekrar geri dönmek için ilgili siteye gitmek istediğinizde yeni sekme açarak gitmeniz daha uygun olur. Doğrudan dış sitelere gittiğinizde geri dönmek isterseniz adres çubuğundan geri tuşu ile tekrar bu metne dönebilirsiniz.
Aynı şekilde başka sitelerde yayınlanmış görsellere de ulaşmak için kaynağına gidebilirsiniz. İlgili görseli kaynağında ziyaret edebilirsiniz.
Sitemizde bize ait görüntüler herhangi bir telif hakkı talep edilmeksizin kopya edilebilir, kullanılabilir. Kaynağın bizim sitemiz olduğunu belirtmeniz yeterlidir.
Sitemiz bilgilendirme amaçlıdır. Sitemize herhangi bir reklam uygulaması alınmamaktadır. Sitemiz bilgi paylaşım amaçlı olup, tıp ile ilgilenen herkese açıktır. Üyelik zorunlu değildir.
Hazırlanan içeriklerimiz tamamen amatör ruhla hazırlanmakta olup, aynı şekilde video kanalımız linki.
https://www.youtube.com/channel/UC3JBKVVaVfhI1z_rKMDUuZg/
Video kanalımız üzerinden bizi takip edebilir, abone olabilir, bize mesaj bırakabilirsiniz. Yorum bırakmanız halinde hatalarımızı düzeltmek için güncel olmamıza katkı sağlayabilirsiniz.
Tüm takipçilerimize teşekkür ederiz.
Son Güncelleme: 02.12.2022
Peroneal Sinir Tuzak Nöropatisi. Peroneal sinir dizin hemen altında bacağın üst kısmından geçip bacağın önünden aşağı iver dizin hemen altında bacağın üstünde geçtiği olukta sıkışır. Bu sinir siyatik sinirin bir dalıdır. Siyatik sinir kaba etin altından uyluğun altından devam eder ve dizin arkasında iki dala ayrılır bunlar: peroneal ve tibial sinirdir. Bu sinir ayak bileğinin ve baş parmağın kendinize çekilmesini hareketini yaptırtır. Aynı zamanda da başparmak ve çevresindeki duyunun hissedilmesini de bu sinir sağlar.
Bu Hastalığa Ne Sebep Olur?
- Sinirin etrafındaki ligamentin kalınlaşması.
- Dizin arkasındaki kasların kalınlaşması.
- Akromegali veya diyabet gibi hormonsal hastalıklar.
- Sinirin devamlı veya akut travmaya maruz kalması
- Bazen spesifik bir neden bulunamaz.
Hastalık Nasıl Anlaşılır?
Şikayetler aniden veya yavaş bir şekilde başlayabilir. İlk şikayet ayaktaki güçsüzlüktür sanki ayak yere takılıyormuş gibi olur. Kuvvetsizlik giderek artar ve uyuşukluk başlar.
Teşhis Nasıl Konur?
Aile hekimi genellikle tanıyı koyar ve gerekli tetkikleri ister. Bu tanı düşünüldüğünde hasta genellikle EMG testi yapılır. Bu test ile özel elektriksel bir testtir bacağa giden peroneal sinirin sinir iletim çalışması yapılır ve EMG ile elektriksel altivitenin kaslarda yaptığı değişiklik ölçülerek bir sonuç çıkarılır. Bu testi nöroloji uzmanı yapar. Burada bunu yapan kişinin EMG konusunda tecrübeli olması önemlidir. Benzer bulgular bazı hastalıklarda da görülür.
L4-5 disk hernisi (bel fıtığı) L5 sinir kökünü sıkıştırarak bu bulguları verebilir. Pelvisde veya uyluk arkasında siyatik sinirin sıkışmasına bağlı olarak ta bu şikayetler olabilir.
Tedavi Nasıl Yapılır?
Eğer yavaş bir şekilde ilerliyor ve kişi bu olayı artıracak bir şey yapıyorsa o zaman bunu yapmayı durdurmalıdır. Sık olarak yapılan işlem bandaj yada sinirin üzerine yüklenerek istirahat etme sebep olarak görülür. Enflamasyonu giderici ilaçlar kısa süreli yardımcı olabilir. Fizik tedavi ve bacak egzersizleri bazen yardımcı olabilir. Eğer şikayetler ileri düzeyde değilse beklenebilir genellikle bir ay kadar beklenebilir.eğer güç kaybı tam ve EMG destekliyorsa beklemek yerine cerrahi tedaviyi öncelikli düşünmeliyiz.
Ameliyat Nasıl yapılır?
En sık yapılan ameliyat peroneal sinirin dekompresyonudur. Genellikle lokal anestezi altında yapılabilir. Genellikle günlük ameliyattır hasta ameliyattan sonra gidebilir.
Dr. Mustafa Akgün
WhatsApp iletişimi için buradan bağlantı kurabilirsiniz.
MR, CD göndermek için mail (drmustafaakgun@gmail.com) atabilirsiniz.
Medikal ağrı tedavilerimizle ilgili burayı tıklayarak detaylı bilgi alabilir, aklınıza takılan soruları bize iletmek için sosyal medya hesaplarımızı (Facebook, Instagram) ya da Whatsapp iletişim hattımızı kullanabilirsiniz.
Medikal Ağrı tedavileri
Acısız, uzun süre etkili, uygulamayı müteakip etki eden uygulamalardır. Tedavi sağlayan ağrı tedavileri eldeki gerekli uzmanlık bilgisi ve uygun teknik donanıma sahip olmayı gerekir. Konuya ilişkin lütfen sadece uzman hekimlerden destek alınız.
Bel ağrısı tedavisinde kullandığımız enjeksiyonlar
- Epidural ve transforaminal enjeksiyonlar.
- Sinir kökü blokları.
- Faset eklem enjeksiyonları.
- Sakroiliak eklem enjeksiyonları.
Bel ağrısı tedavisinde en çok uygulanan enjeksiyon yöntemi tüm dünyada olduğu gibi epidural ve transforaminal enjeksiyonlardır. Epidural enjeksiyon, güçlü yangı giderici etkileri olan ilaçların omurga kanalı içine uygulanmasıdır. Dünyada 40 yıldan fazla zamandan beri omurga kaynaklı çeşitli ağrıların tedavisinde kullanılan, iyi sonuçlar alınmasını sağlayan ve yan etkileri çok az olan bir işlemdir.
Bel ağrısı tedavisi ile ilgili yazımızın tamamını okumak için burayı kullanabilirsiniz.
Kriyocerrahi Teknolojisi
Bu prosedürün en önemli avantajlarından birisi ağrı ve kanamaların oldukça az olduğu invaziv olmayan bir işlem olmasıdır. Normal ameliyata giremeyecek kişiler ve yaşlılar için oldukça elverişli bir teknik olan Kriyocerrahi sırasında tümörlü doku etrafındaki sağlıklı hücre ve dokulara diğer yöntemlere oranla daha az zarar gelir. Günümüzde Kriyocerrahi birçok kanser türünün tedavisinde kullanılmaktadır.
Kriyocerrahi ve ağrı tedavileri ile ilgili yazımızın devamına bu linkten ulaşabilirsiniz.
Faset Eklem Enjeksiyonu
Faset eklem enjeksiyonunun iki nedeni vardır: teşhis (ağrının kaynağını belirlemek için) ve tedavi (tespit edilen anormalliği tedavi etmek için). Bel ağrılarının çoğu, birkaç hafta içinde kendiliğinden veya dinlenme, antiinflamatuar ilaçlar, fizik tedavi veya egzersiz gibi geleneksel tedavilerle iyileşecektir. Altı haftadan daha uzun bir süredir bel ağrısından mustaripseniz ve geleneksel tedavi yöntemlerinin yardımı olmadıysa, doktorunuz omurganın yapılarını incelemek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi teşhise yönelik testler isteyebilir.
Faset Eklem Enjeksiyonu ile ilgili detaylara alttaki linklerden ulaşabilirsiniz.