Epilepsi CerrahiEpilepsi Cerrahi

Antiepileptik ilaçlarla nöbetleri kontrol altına alınamayan bazı hastalarda epilepsi cerrahisi düşünülebilir. En sık yapılan beyin ameliyatı Rezektif Beyin Cerrahisi’dir. Epilepsi için yapılan rezektif cerrahi beynin nöbetlere neden olan bölümünü ortadan kaldırmak için kullanılır. Yani bu yöntem sadece nöbetleri beynin belli bir bölgesinde başlayan insanlar için kullanılabileceğini gösterir. Nöbetler beynin yalnızca bir bölümünde başlıyorsa buna Fokal Epilepsi denir.

Nöbetler başladığı yere bağlı olarak beynin farklı bölgelerinde uygulanan, farklı Rezektif Beyin Cerrahisi tipleri vardır. Bazı ameliyatlar özellikle manyetik rezonans filmlerinde görülen lezyonları (bozuklukları) çıkarmaya yönelik olup bunlara lezyonektomi denir . Diğer ameliyatlar beynin daha büyük kısımlarını içerir. Beynin loblarınının birini veya birden fazlasını kapsayabilir. Beyin lobları Frontal (Ön), Pariyetal, Oksipital, Temporal loblar olarak dört bölüme ayrılmıştır.

Temporal Lob Cerrahisi

Erişkin epilepsili hastalarda en sık uygulanan Rezektif Beyin Cerrahisi temporal loba yapılır. Temporal lob hemen kulak üzerinde beynin her iki tarafında yer almaktadır. Bu bölge konuşma, işitme ve bellekde önemli bir rol oynar, bu nedenle temporal lob epilepsisi olan birçok kişide bellek sorunları da ortaya çıkmaktadır.

Temporal lob rezeksiyonu temporal lobda nöbet odağı olan beyin dokusunun çıkartılması, ya da kesilmesi anlamına gelir. Temporal lobun ön ve derin orta (meziyal) kısımları en sık etkilenen bölgelerdir. Derin kısımlarında hafıza oluşumuna katılan hipokampus olarak adlandırılan bir yapı bulunmaktadır.

Ameliyatın öncesinde hasta anestezi ile uyutulur, cerrah kafatasında bir kesi yapar, bir kemik paröasını kaldırır, dura denen sert beyin zarını geriye doğru iter. Bu şekilde cerrahın beynin bir kısmını çıkartabilmesi için gerekli aletleri içeri sokabileceği bir pencere açılır. Cerrahi mikroskoplar da cerraha ilgili beyin alanına büyütülmüş görünüm vermek için kullanılır. Cerrah, temporal lobda doğru alana müdahale edebilmek, çıkartacağı bölgeyi tanımlamak ve haritalamak için cerrahi öncesi yapılan değerlendirmeleri ve ameliyat sırasında elde edilen bilgileri kullanır. Nöbetten sorumlu olduğu düşünülen beyin dokusu çıkarıldıktan sonra, dura ve kemik tekrar yerine yerleştirilir ve kafa derisi dikiş ya da zımba kullanılarak dikilir.

Diğer Cerrahi İşlemler

Cerrahi müdahalelerin bir başka yöntemi ise beyine uyarıcı cihazların konulmasıdır. Uyarıcıların beyin içine yerleştirilmesi henüz araştırma aşamasındadır. Genel olarak rezektif cerrahinin mümkün olmadığı hastalarda seçenek olarak düşünülebilir.

Derin Beyin Uyarımı (Stimülasyonu) (DBS) beyinde özellikle hedeflenen bölgelere yerleştirilmiş kablolar aracılığıyla kontrollü elektrik akımı sağlamaya yçnelik bir cerrahi işlemdir. Bu yöntem bazı hastalarda nöbetleri azaltabilir.

Vagal Sinir Uyarımı (Vagal nerve stimulation-VNS) çok daha yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Kalp piline çok benzeyen küçük bir pil sol köprücük kemiğinin aşağısına cilt altına yerleştirilir ve boynun sol tarafında vagus siniri ile bağlantı sağlanır. VNS vagus sinirini aralıklı olarak uyararak nöbetlerin şiddetini ve sıklığını azaltabilir.

Dr. Mustafa Akgün
WhatsApp iletişimi için buradan bağlantı kurabilirsiniz.
MR, CD göndermek için mail (drmustafaakgun@gmail.com) atabilirsiniz.

Medikal ağrı tedavilerimizle ilgili burayı tıklayarak detaylı bilgi alabilir, aklınıza takılan soruları bize iletmek için sosyal medya hesaplarımızı (Facebook, Instagram) ya da Whatsapp iletişim hattımızı kullanabilirsiniz.

Medikal Ağrı tedavileri

Acısız, uzun süre etkili, uygulamayı müteakip etki eden uygulamalardır. Tedavi sağlayan ağrı tedavileri eldeki gerekli uzmanlık bilgisi ve uygun teknik donanıma sahip olmayı gerekir. Konuya ilişkin lütfen sadece uzman hekimlerden destek alınız.

Bel ağrısı tedavisinde kullandığımız enjeksiyonlar

  • Epidural ve transforaminal enjeksiyonlar.
  • Sinir kökü blokları.
  • Faset eklem enjeksiyonları.
  • Sakroiliak eklem enjeksiyonları.

Bel ağrısı tedavisinde en çok uygulanan enjeksiyon yöntemi tüm dünyada olduğu gibi epidural ve transforaminal enjeksiyonlardır. Epidural enjeksiyon, güçlü yangı giderici etkileri olan ilaçların omurga kanalı içine uygulanmasıdır. Dünyada 40 yıldan fazla zamandan beri omurga kaynaklı çeşitli ağrıların tedavisinde kullanılan, iyi sonuçlar alınmasını sağlayan ve yan etkileri çok az olan bir işlemdir.

Bel ağrısı tedavisi ile ilgili yazımızın tamamını okumak için burayı kullanabilirsiniz.

Kriyocerrahi Teknolojisi

Bu prosedürün en önemli avantajlarından birisi ağrı ve kanamaların oldukça az olduğu invaziv olmayan bir işlem olmasıdır. Normal ameliyata giremeyecek kişiler ve yaşlılar için oldukça elverişli bir teknik olan Kriyocerrahi sırasında tümörlü doku etrafındaki sağlıklı hücre ve dokulara diğer yöntemlere oranla daha az zarar gelir. Günümüzde Kriyocerrahi birçok kanser türünün tedavisinde kullanılmaktadır.

Kriyocerrahi ve ağrı tedavileri ile ilgili yazımızın devamına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Faset Eklem Enjeksiyonu

Faset eklem enjeksiyonunun iki nedeni vardır: teşhis (ağrının kaynağını belirlemek için) ve tedavi (tespit edilen anormalliği tedavi etmek için). Bel ağrılarının çoğu, birkaç hafta içinde kendiliğinden veya dinlenme, antiinflamatuar ilaçlar, fizik tedavi veya egzersiz gibi geleneksel tedavilerle iyileşecektir. Altı haftadan daha uzun bir süredir bel ağrısından mustaripseniz ve geleneksel tedavi yöntemlerinin yardımı olmadıysa, doktorunuz omurganın yapılarını incelemek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi teşhise yönelik testler isteyebilir.

Faset Eklem Enjeksiyonu ile ilgili detaylara alttaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Bel fıtığı Tedavisinde
Bel fıtığında alternatif tedavi seçeneği Hidrodiskektomi.

Perkütan Hidrodiskektomi (Hydrosurgery) ile Bel Fıtığı Tedavisi

Dikkat: Sitemizde yayınlanan bazı bilgiler dış kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynaklara doğrudan link verilmektedir. Pasaj sonundaki literatür bilgileri dışında başka sitelere çıkış yapma olasılığınız vardır. Tekrar geri dönmek için ilgili siteye gitmek istediğinizde yeni sekme açarak gitmeniz daha uygun olur. Doğrudan dış sitelere gittiğinizde geri dönmek isterseniz adres çubuğundan geri tuşu ile tekrar bu metne dönebilirsiniz.

Aynı şekilde başka sitelerde yayınlanmış görsellere de ulaşmak için kaynağına gidebilirsiniz. İlgili görseli kaynağında ziyaret edebilirsiniz. 

Sitemizde bize ait görüntüler herhangi bir telif hakkı talep edilmeksizin kopya edilebilir, kullanılabilir. Kaynağın bizim sitemiz olduğunu belirtmeniz yeterlidir.

Sitemiz bilgilendirme amaçlıdır. Sitemize herhangi bir reklam uygulaması alınmamaktadır. Sitemiz bilgi paylaşım amaçlı olup, tıp ile ilgilenen herkese açıktır. Üyelik zorunlu değildir. 

Hazırlanan içeriklerimiz tamamen amatör ruhla hazırlanmakta olup, aynı şekilde video kanalımız linki.

https://www.youtube.com/channel/UC3JBKVVaVfhI1z_rKMDUuZg/

Video kanalımız üzerinden bizi takip edebilir, abone olabilir, bize mesaj bırakabilirsiniz. Yorum bırakmanız halinde hatalarımızı düzeltmek için güncel olmamıza katkı sağlayabilirsiniz. 

Tüm takipçilerimize teşekkür ederiz.

Mentamove Rahabilitasyon
Mentamove Rehabilitasyon İnme, Beyi Ameliyatı Sonrası ve Farklı Nedenlerle Oluşan Felçlerin Tedavisinde Kullanılan Bir Rehabilitasyon Ajanıdır.