NevraljiNevralji

Dikkat: Sitemizde yayınlanan bazı bilgiler dış kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynaklara doğrudan link verilmektedir. Pasaj sonundaki literatür bilgileri dışında başka sitelere çıkış yapma olasılığınız vardır. Tekrar geri dönmek için ilgili siteye gitmek istediğinizde yeni sekme açarak gitmeniz daha uygun olur. Doğrudan dış sitelere gittiğinizde geri dönmek isterseniz adres çubuğundan geri tuşu ile tekrar bu metne dönebilirsiniz.

Aynı şekilde başka sitelerde yayınlanmış görsellere de ulaşmak için kaynağına gidebilirsiniz. İlgili görseli kaynağında ziyaret edebilirsiniz. 

Sitemizde bize ait görüntüler herhangi bir telif hakkı talep edilmeksizin kopya edilebilir, kullanılabilir. Kaynağın bizim sitemiz olduğunu belirtmeniz yeterlidir.

Sitemiz bilgilendirme amaçlıdır. Sitemize herhangi bir reklam uygulaması alınmamaktadır. Sitemiz bilgi paylaşım amaçlı olup, tıp ile ilgilenen herkese açıktır. Üyelik zorunlu değildir. 

Hazırlanan içeriklerimiz tamamen amatör ruhla hazırlanmakta olup, aynı şekilde video kanalımız linki.

https://www.youtube.com/channel/UC3JBKVVaVfhI1z_rKMDUuZg/

Video kanalımız üzerinden bizi takip edebilir, abone olabilir, bize mesaj bırakabilirsiniz. Yorum bırakmanız halinde hatalarımızı düzeltmek için güncel olmamıza katkı sağlayabilirsiniz. 

Tüm takipçilerimize teşekkür ederiz.

Dr. Mustafa Akgun

Son Güncelleme: 02.12.2022

Nevralji (Sinir Ağrısı)

Nevralji (Sinir Ağrısı), kelime anlamı olarak sinirin ağrısı, özellikle yüz ve baş bölgesinde hissedilen ve kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen ağrılardır. Sinirler, beyinden emirleri alıp bedene götürürler, bedenden hisleri alıp beyne götürürler. Sinirler herhangi bir nedenden dolayı zedelendiğinde veya zarar gördüğünde götürdükleri bilgiler bozulur ve nevralji ortaya çıkar. Nevralji ağrısının özelliği nahoş bir ağrıdır ve tanımlaması zor olur. Hasta bu ağrıyı nasıl tarif edeceğini bilemez. Bu ağrı elektriklenme, karıncalanma, uyuşma, batma, yanma, donma gibi garip hisler oluşturan bir ağrı tipidir. Ağrının diğer bir özelliği de sürekli girip çıkan, değişen ağrılardır. Çünkü bilgi beyne giderken bozulur ve bozulan bilgi de vücutta var olmayan hisleri, bilgileri beyne götürür ve sinirlerde ağrı meydana gelir.

Nevralji (Sinir Ağrısı) Neden Olur?

Nevralji, sinirin ağrısı olarak tanımlanır ve sinirin ağrısı, sinirin zedelenmesi ve hasar görmesi sonucu ortaya çıkar. Sinirler kasların arasında bulundukları için çok kolay zarar görmezler. En sık görülen nevralji ağrısı trigeminal nevralji genellikle diş problemleri için diş operasyonları sırasında sinirin zarar görmesinden dolayı oluşur. Oksipital nevraljinin nedeni ise sinirin kasların arasında sıkışması sonucu ortaya çıkar.

Kafanın arkasından geçen bu sinir çok gerilme, boyunda çok fazla kas spazmı oluşur ise oksipital sinir sıkışır ve nevralji ağrısı meydana gelir. Vücutta meydana gelen sinir tuzaklanması – sıkışması el bileği çok fazla kullanıldığı, dirsek çok fazla dayalı kaldığı zaman sinir sıkışması oluşur ve nevralji ağrısı ortaya çıkar. Trafik kazaları, darbeler, ağır travmalar, çarpmalar, düşmeler, ameliyat sırasında sinirlerin zedelenmesi, bel fıtığı, boyun fıtığı, zona virüsü gibi faktörler nevralji ağrısına neden olur.

Nevralji Türleri 

Vücudun her yerinde sinir vardır ve vücudun her yerinde nevralji görülebilir. Fakat en sık karşılaşılan nevralji trigeminal nevraljidir. Yüzün duyusunu veren sinirin arızalanması sonucu oluşan ağrılardır. Diğer bir tip nevralji baş bölgesinde oksipital nevralji kafanın arkasından giren elektriklenme çarpma tarzında, bazende migren ağrısı ile karışan ağrılardır. Diğer tip nevralji ise bedende zona denilen virüslerin meydana getirdiği, yüzde, bacakta da olabildiği gibi daha çok bedende hissedilen zona ağrılarıdır. Kol ve bacaklarda özellikle el bileği ve dirsekte sinirlerin tuzaklanması (sıkışması) sonucu oluşan nevralji türleri de vardır.

Nevralji (Sinir Ağrısı) Belirtileri

Nevralji belirtileri kısaca, yüzde elektrik çarpması ve karıncalanma, ensede kafanın arkasında beyne bir şey saplanır gibi ağrı, bu ağrı ilk başlarda ataklar halinde seyreder ve sonra künt, devamlı olan ağrı şeklindedir. Vücutta dirseklerde, bileklerde, bacaklarda, ayak bileklerinde ve bel bölgesinde batma, yanma, karıncalanma, uyuşma ve ağrı şeklinde kendini gösterir. Nevralji belirtileri sinirler ile ilgili problemlerde ortaya çıkar. Sinirlerin özelliği, vücuttaki bilgileri sıcak, soğuk, yanma, donma, sert, yumuşak, acı, ağrı gibi hisleri beyne sinirler götürür ve sinirler hasarlandığı zaman götürdüğü bilgiler beyne bozulmuş şekilde ulaşır. Bu durumda belirtiler meydana çıkmaya başlar. Yüzde görülen trigeminal nevralji belirtileri, karıncalanma, elektrik çarpmaları gibi belirtiler görülür.

Ensede ortaya çıkan oksipital nevralji belirtileri, kafanın arkasından beyne bir şey saplanır gibi belirtiler görülür.Gövdede (bedende) ortaya çıkan zona tipi nevralji, daha çok bağışıklık sistemi bozulduğunda görülen belirtiler, omurilikten çıkan sinirler gövdeyi yarım kuşak tarzında sarar ve sinirin gittiği yol boyunca batmalar, yanmalar, elbisenin vücuda değmesini bile tahammül edememek ve ağrılar görülür. Yine kollarda, bacaklarda, ayaklarda ve bileklerde de sinir sıkışması sonucu ağrılar ortaya çıkar.

Nevralji (Sinir Ağrısı) Tedavisi

Nevralji, sinirin ağrısı olduğundan ağrıyı geçirmek için ağrı kesici kullanımı fayda sağlamaz. Nevralji tedavisinde en temel yöntem ilaç tedavisidir. Fakat bu ilaç tedavisi bilinen ağrı kesiciler değil sinir sistemini tedavi edebilecek ilaç tedavisi uygulanır. Önceleri nevralji tedavisinde beyindeki elektrik kaçakları için kullanılan sara (epilepsi) ilaçları kullanılır iken, günümüzde sadece nevralji tedavisi için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu ilaçlar ile hasta da iyileşme sağlanmaz ise ağrı kliniklerinde enjeksiyon, kortizon tedavileri yapılır. Bu tedavi yöntemlerinin de işe yaramadığı nevralji ağrılarında ağrıyan sinire cerrahi tedavi uygulanabilir.

Nevralji tedavisinde cerrahi girişimler, perkütan ve açık cerrahi olarak ikiye ayrılır. Trigeminal nevralji tedavisinde kullanılan perkütan girişimler, radyofrekans termokoagülasyon, retrogasseriyen gliserol enjeksiyonu ve perkütan balon kompresyonu yöntemleridir. Açık cerrahi yöntemler arasında en sık uygulanan mikrovasküler dekompresyon ameliyatıdır. Bu ameliyat, sinir üzerine baskı yapan damar dalının serbestleştirilmesi işlemini içerir.

Dr. Mustafa Akgün
WhatsApp iletişimi için buradan bağlantı kurabilirsiniz.
MR, CD göndermek için mail (drmustafaakgun@gmail.com) atabilirsiniz.

Medikal ağrı tedavilerimizle ilgili burayı tıklayarak detaylı bilgi alabilir, aklınıza takılan soruları bize iletmek için sosyal medya hesaplarımızı (Facebook, Instagram) ya da Whatsapp iletişim hattımızı kullanabilirsiniz.

Medikal Ağrı tedavileri

Acısız, uzun süre etkili, uygulamayı müteakip etki eden uygulamalardır. Tedavi sağlayan ağrı tedavileri eldeki gerekli uzmanlık bilgisi ve uygun teknik donanıma sahip olmayı gerekir. Konuya ilişkin lütfen sadece uzman hekimlerden destek alınız.

Bel ağrısı tedavisinde kullandığımız enjeksiyonlar

  • Epidural ve transforaminal enjeksiyonlar.
  • Sinir kökü blokları.
  • Faset eklem enjeksiyonları.
  • Sakroiliak eklem enjeksiyonları.

Bel ağrısı tedavisinde en çok uygulanan enjeksiyon yöntemi tüm dünyada olduğu gibi epidural ve transforaminal enjeksiyonlardır. Epidural enjeksiyon, güçlü yangı giderici etkileri olan ilaçların omurga kanalı içine uygulanmasıdır. Dünyada 40 yıldan fazla zamandan beri omurga kaynaklı çeşitli ağrıların tedavisinde kullanılan, iyi sonuçlar alınmasını sağlayan ve yan etkileri çok az olan bir işlemdir.

Bel ağrısı tedavisi ile ilgili yazımızın tamamını okumak için burayı kullanabilirsiniz.

Kriyocerrahi Teknolojisi

Bu prosedürün en önemli avantajlarından birisi ağrı ve kanamaların oldukça az olduğu invaziv olmayan bir işlem olmasıdır. Normal ameliyata giremeyecek kişiler ve yaşlılar için oldukça elverişli bir teknik olan Kriyocerrahi sırasında tümörlü doku etrafındaki sağlıklı hücre ve dokulara diğer yöntemlere oranla daha az zarar gelir. Günümüzde Kriyocerrahi birçok kanser türünün tedavisinde kullanılmaktadır.

Kriyocerrahi ve ağrı tedavileri ile ilgili yazımızın devamına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Faset Eklem Enjeksiyonu

Faset eklem enjeksiyonunun iki nedeni vardır: teşhis (ağrının kaynağını belirlemek için) ve tedavi (tespit edilen anormalliği tedavi etmek için). Bel ağrılarının çoğu, birkaç hafta içinde kendiliğinden veya dinlenme, antiinflamatuar ilaçlar, fizik tedavi veya egzersiz gibi geleneksel tedavilerle iyileşecektir. Altı haftadan daha uzun bir süredir bel ağrısından mustaripseniz ve geleneksel tedavi yöntemlerinin yardımı olmadıysa, doktorunuz omurganın yapılarını incelemek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi teşhise yönelik testler isteyebilir.

Faset Eklem Enjeksiyonu ile ilgili detaylara alttaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Bel fıtığı Tedavisinde
Bel fıtığında alternatif tedavi seçeneği Hidrodiskektomi.

Perkütan Hidrodiskektomi (Hydrosurgery) ile Bel Fıtığı Tedavisi

Dikkat: Sitemizde yayınlanan bazı bilgiler dış kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynaklara doğrudan link verilmektedir. Pasaj sonundaki literatür bilgileri dışında başka sitelere çıkış yapma olasılığınız vardır. Tekrar geri dönmek için ilgili siteye gitmek istediğinizde yeni sekme açarak gitmeniz daha uygun olur. Doğrudan dış sitelere gittiğinizde geri dönmek isterseniz adres çubuğundan geri tuşu ile tekrar bu metne dönebilirsiniz.

Aynı şekilde başka sitelerde yayınlanmış görsellere de ulaşmak için kaynağına gidebilirsiniz. İlgili görseli kaynağında ziyaret edebilirsiniz. 

Sitemizde bize ait görüntüler herhangi bir telif hakkı talep edilmeksizin kopya edilebilir, kullanılabilir. Kaynağın bizim sitemiz olduğunu belirtmeniz yeterlidir.

Sitemiz bilgilendirme amaçlıdır. Sitemize herhangi bir reklam uygulaması alınmamaktadır. Sitemiz bilgi paylaşım amaçlı olup, tıp ile ilgilenen herkese açıktır. Üyelik zorunlu değildir. 

Hazırlanan içeriklerimiz tamamen amatör ruhla hazırlanmakta olup, aynı şekilde video kanalımız linki.

https://www.youtube.com/channel/UC3JBKVVaVfhI1z_rKMDUuZg/

Video kanalımız üzerinden bizi takip edebilir, abone olabilir, bize mesaj bırakabilirsiniz. Yorum bırakmanız halinde hatalarımızı düzeltmek için güncel olmamıza katkı sağlayabilirsiniz. 

Tüm takipçilerimize teşekkür ederiz.

Mentamove Rahabilitasyon
Mentamove Rehabilitasyon İnme, Beyi Ameliyatı Sonrası ve Farklı Nedenlerle Oluşan Felçlerin Tedavisinde Kullanılan Bir Rehabilitasyon Ajanıdır.