GlioblastomaGlioblastoma

Glioblastoma, beyinde astrosit adı verilen yıldız şeklindeki hücrelerden oluşan bir kanser olan bir tür astrositomdur. Astrositik beyin tümörleri beyindeki  astrositlerden gelişmektedir.  Beyin dokusu içinde NÖRONLAR tarafından üretilen kimyasal ve elektriksel sinyaller vasıtasıyla vücut fonksiyonlarını yürütürler. Bunun yanında nöronları bir arada tutan, bunların beslenmesini sağlayan ASTROSİT dediğimiz destek hücreler vardır. Bu hücrelere GLİA HÜCRELERİ de denir. İşte bu astrositlerden gelişen tümörler Astrositik Tümörlerdir. Bu Astrositik Tümörler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sınıflandırmasına göre  Grade IV altında incelenmekteydi.

Glioblastomalar (GBM olarak da adlandırılır), tümör hücrelerinin büyük bir bölümünün herhangi bir zamanda çoğaldığı ve bölündüğü malign (kanserli) Grade 4 tümörlerdir.

WHO Derecelendirmesine Göre Astrositik Beyin Tümörleri

Doktorlar glioblastomayı aşamalara göre gruplandırmazlar. Bunun yerine, tüm beyin kanserlerine bir “derece” veriyorlar. 1 ile 4 arasında değişir. Derece, kanser hücrelerinin mikroskop altında nasıl göründüğüne ve çoğalma olasılıklarına bağlıdır. Glioblastomlar her zaman 4. derece beyin kanseri olarak kabul edilir. Bunun nedeni, bu türün çok agresif olması ve kanser hücrelerinin hızla çoğalmasıdır.

1. WHO Grade I Derecesinde Olan Astrositomalar

2. WHO Grade II Derecesinde Olan Astrositomalar

3. WHO Grade III Derecesinde Olan Astrositomalar

4. WHO Grade IV Derecesinde Olan Astrositomalar (Glioblastoma Multiforme =GBM)

İşte WHO Sınıflamasına göre Grade IV derecesinde sınıflandırılan en kötü prognoza sahip GBM bu tümördür.

Glioblastoma beyinde görülen en malign tümörlerin başında gelen bir tür beyin kanseridir. Yetişkinler arasında en yaygın malign beyin tümörü türüdür. Ve genellikle çok agresiftir, bu da hızlı büyüyüp hızla yayılabileceği anlamına gelir. Sonuçları da ağır seyreder. En başarılı tedavilerde bile ortalama yaşam süresi 14 Ay olarak görülmektedir.

Tedavisi mutlak olarak yapmak mümkün değildir, ama  belirtileri hafifletmeye yardımcı olacak tedaviler vardır.

Glioblastoma Multiforme Beyinin Hangi Bölgelerinde Oluşur

Glioblastoma, beyinde astrosit adı verilen yıldız şeklindeki hücrelerden oluşan bir kanser olan bir tür astrositomdur. Yetişkinlerde, bu kanser genellikle beyninizin en büyük kısmı olan beyin lobları serebrumda başlar. İntraksiyal yerleşimli bir tümördür.

Geniş ve anormal büyüklüklere ulaşır ve kendini besleyen özel damar oluşumlarının taşıdığı yeni oluşmuş damarlar taşıdığı kan kaynağı ile beslenirler. Tümör ağırlıklı olarak anormal astrositik hücrelerden oluşur, ancak aynı zamanda farklı hücre tiplerinin (kan damarları dahil) ve ölü hücre alanlarının (nekroz) bir karışımını da içerir.

Glioblastomlar infiltratiftir ve beynin yakın bölgelerine yayılır. Bazen bağlantı lifleri (korpus kallozum lat: corpus callosum) yoluyla beynin karşı tarafına da yayılabilirler (Buna Kelebek Tümör diyoruz). Glioblastomların beynin dışına yayılması son derece nadirdir.

Glioblastoma tümörleri, büyümelerine yardımcı olan kendi kan tedarikini sağlar.  Normal beyin dokusunu istila etmeleri kolaydır. Bunu Angiogenezis ve Neovaskularizasyon sayesinde yaparlar.

Glioblastoma Ne Kadar Yaygındır?

Beyinde kanseröz formasyon gösteren kötü huylu (malign) tümörler veya kanserler yaygın değildir. Görülenlerin yaklaşık 5’te 4’ü glioblastoma değildir.

Glioblastoma en sık frontal lobda bulunur, bunu temporal, parietal ve oksipital loblar takip eder.

Glioblastomlar primer olarak doğrudan beyinde çıkabilir “de novo” denir. Daha önceden var olmuş veya teşhis düşük dereceli bir öncü tümör kanıtı olmaksızın doğrudan Grade IV GBM olarak başlarlar. De novo formlu tümörler, GBM nın en yaygın şeklidir. Daha agresif olma eğilimindedirler ve 60 yaş ve üzeri hastalarda daha sık görülür, ancak daha genç hastalar da etkilenebilir.

Alternatif olarak, sekonder glioblastomlar daha düşük dereceli bir astrositik tümörden (derece 2 veya 3) ilerleyebilir ve zaman içinde derece 4 tümörlere dönüşebilir. Örneğin Grade II bir astrositom RT veya nüks sonrasınd Grade III (Anaplastik Form) ve ardından Grade IV (GBM) e dönüşme gösterirler.

Genel olarak, bu tümörler başlangıçta daha yavaş büyüme eğilimindedir, ancak giderek agresif hale gelebilir. Bunda daha önce kullanılmış Radyoterapinin etkisi de olabilir.

Erkeklerin onları kadınlardan daha fazla olasılığı yüksektir. Görülme olasılıkları yaşla birlikte artar. ABD’de her yıl yaklaşık 14.000 yeni glioblastoma vakası teşhis edilmektedir.

Glioblastoma Belirtileri Nasıldır, Nasıl Anlaşılır?

Glioblastomlar hızla büyüdüğü için beyindeki baskı genellikle Kafa İçi Basınç Artışı (KİBA) semptomlarına neden olur. Tümörün nerede ve hangi lobda (Frontal, Temporal, Pariyetal, Oksipital Loblar) olduğuna bağlı olarak farklı belirtiler ile kendini belli edebilir.

Belirtileri Sıralayacak Olursak Şunlar Görülür

Sürekli baş ağrıları: KIBAS na bağı olarak hasta sabahları uyandığında baş ağrısı ile uyanabilir. Beraberinde hidrosefali de görülebilir. Hidrosefali varlığında baş ağrısı daha inatçı ve devamlı olur.

Nöbetler: Epilepsi serebral korteksin etkilenmeye başlamasıyla ilk belirti olabilir. Bu nedenle epilepsi ile başvuran hastalarda Radyolojik Görüntüleme CT veya MRI çekmek zaruridir.

Kusma: KIBAS na bağı olarak kusmalar da baş ağrıları gibi genellikle sabahları daha sık görülür.

Düşünme sorunu: Özellikle frontal lob yerleşimli GBM de kognitif fonsksiyon bozuklukları ve düşünme kusurları, hafıza değişimleri gözlenir.

Çift veya bulanık görme: KIBASna bağlı olarak göz dibi ödemi (Papil Ödem) bulanık görmeye sebep olurken. KIBAS u ayrıca 3. Sinir, 4. Sinir, 6. Sinir felçleri nedeniyle şaşılık ve çift görmeye neden olur.

Konuşamama sorunu: Sol temporal, frontal lobları içine alan glioblastoma tümörlerinde konuşmada tutulma, konuşulanları anlamama (Afazi=Aphasia) gibi sorunlar dikkati çekebilir. Aynı şekilde işitme de etkilenebilir.

Kas zayıflığı veya felç: Tümör pariyetal loblarda yerleşmiş ise veya kortikospinal yolları etkileyen bir noktada lokalize ise hemiparezi veya hemipleji belirtilerini gösterebilir.

Tükenmişlik Sendromu: GBM hastaları genel olarak yorgun, isteksiz ve tükenmiş olarak karşımıza çıkabilirler.

Koordinasyonla ilgili sorunlar: Kişinin frontal lob tümörüne sahip olması durumunda yer, zaman, kişi oriyentasyonu bozulabilir.

Tümörün boyutuna ve konumuna bağlı olarak başka semptomlar hastadan hastaya farklılık ve hafiften ağıra doğru farklı şiddetlerde ortaya çıkabilir.

Neden GBM Olur ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Uzmanlar, glioblastoma neyin neden olduğundan kesin olarak konuşmamaktadırlar.

Ancak bazı tıbbi uygulamalar ve travmalar, kimyasal etkenler, çevresel faktörler, genetik faktörlerden bir tanesine sahip olmanız GBM gelişme riskini daha olası hale getirebilir, örneğin:

Kafaya daha önceden uygulanmış radyasyon tedavileri. Daha önce beyin tümörlerini veya bölgeye yayılmış olabilecek kanserleri tedavi etmek için radyasyon uygulandıysa, glioblastoma gelişme riski artabilir. Bu durum düşük gradeli astrositmalarda görülebilen bir durumdur. Aynı şekilde Oligodendrogiloma vakalarında da glioblastoma geliştiği görülebilmektedir

Nadir genetik koşullar. Aşağıdakiler gibi genetik mutasyonlarla bağlantılı kalıtsal bozukluklarınız varsa:

Turcot sendromu: Turcot sendromu, multipl adenomatöz kolon polipleri, artmış kolorektal kanser riski ve artmış beyin kanseri riski ile karakterize bir durumdur. Ailesel adenomatöz polipozis (FAP) veya Lynch sendromu (kalıtsal polipozis olmayan kolorektal kanser veya HNPCC olarak da bilinir) ile ilişkili olabilir. 

Nörofibromatoz tip 1: Nörofibromatozisler  (NF),  sinir  sisteminin  çeşitli  kısımlarında  veya  vücudun  herhangi  bir yerinde tümör gelişmesine zemin hazırlayabilen ve bunun yanısıra kemik ve cilt gibi dokuları da etkileyebilen kalıtsal hastalıklardır.

Li-Fraumeni sendromu: Li-Fraumeni sendromu (LFS), belirli kanser türleri için artmış risk ile karakterize kalıtsal bir durumdur. Etkilenen insanlar genellikle beklenenden daha erken yaşta kanser geliştirir ve yaşamları boyunca birden fazla kanser teşhisi konabilir. 

Kimyasallara ve diğer kansere neden olan ajanlara maruz kalmak da genetik mutasyon riskini  artırabilir.

Moleküler profilleme yapılmış bir çok vakadan elde edilen verilere, bir tümördeki spesifik genlerin, proteinlerin veya diğer moleküllerin tespitleri yapılabilmiştir. Bu bilgi, tümör teşhisini doğrulamaya, tedavi seçeneklerini bilgilendirmeye ve prognozu tahmin etmeye yardımcı olabilir. Gelecekteki umut ise tedavide yeni yöntemler bulunabilmesine zemin hazırlayabilir.

CNS tümör sınıflandırmalarına ilişkin 2021 Dünya Sağlık Örgütü (WHO) güncellemesi, glioblastomaları IDH-vahşi tip olarak tanımladı. (Daha önce glioblastoma olarak sınıflandırılan IDH mutant tümörleri şimdi astrositom, IDH mutantı, derece 4 olarak sınıflandırılmaktadır.)

Bazı glioblastoma tümörleri metillenmiş MGMT’ye (inaktif gen) sahip olabilir. Metillenmiş tümörlerin daha uzun bir hayatta kalma süresini öngördüğü ve temozolomid (Temodar) gibi kemoterapiye daha iyi yanıt verme eğiliminde olduğu bulunmuştur.

Tüm glioblastomların yaklaşık %40’ında EGFR geninin (epidermal büyüme faktörü reseptörü) amplifikasyonu bulunur.

Diğer moleküler belirteçler arasında CDK4/6, TERT ve TP53 bulunur.

Yaş ve cinsiyet. Glioblastomlar herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir, ancak 65 ile 74 yaş arasındaki yaşlı hastalarda daha sık görülür. 50 yaş ve üzeri kişilerde daha sık görülür. Ortalama tanı yaşı 65’tür. Erkeklerde daha fazla sıklıkta görülür.  

GBM’nin  Türleri Var mı?

İki tip vardır:

  • Primer glioblastoma olarak bilinen formu olguların yaklaşık% 90’ını oluşturur. Bu tip tümör agresif olma eğilimindedir ve hızlı büyür. Yaşlı insanları etkileme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca daha kısa bir yaşam vaat eder.
  • Sekonder glioblastoma. Bu tip genellikle düşük dereceli bir gliomdan Rayoterapi veya başka bir nedenle gelişir.  Beyin veya omurilikte bulunan bir tümör tipidir. Genç erişkinlerde görülme olasılığı daha yüksektir ve genellikle beynin ön lobundadır. Bu bölge Oligodendroglioma ve Düşük Dereceli Gliomaların tercih ettiği bir bölgedir. Bu tip için hayatta kalma oranı, tedaviler daha iyi yanıt verdiği için birincil glioblastomdan daha iyi olma eğilimindedir.

Glioblastomaların Prevalansı Nasıldır?

Glioblastomlar, tüm birincil beyin tümörlerinin yaklaşık %14’ünü temsil eder. Ortalama olarak, Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 12.000-14.000 arasında glioblastoma vakası teşhis edilmektedir.

Teşhis Nasıl Konur?

Bir nöroloji veya Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı GBM mi teşhis edebilir. Klinik belirtilerin varlığına göre MRI veya BT taraması ile teşhis edilirler.

Derecelendirme Nasıl Yapılır?

GBM de Tedavi Seçenekleri ve Aşamaları Nelerdir?

Glioblastomların tedavisi aşağıdaki nedenlerle zor olabilir:

İstilacı Tümör: GBM agresiftir (saldırgan, invazif) ve hızlı büyür. Yakındaki beyin dokusunu resmen istila eder Bazı olgularda ameliyatla %100 çıkarılmasını neredeyse imkansız hale getirirler.

• Kan Beyin Bariyeri Tümörü Koruyucu Olabilir: Kan-beyin bariyeri, sistemik olarak uygulanan kemoterapotik ajanların doğrudan tümöre işlemesini engeller

• Heterojen Hücre Formlarını Barındırır: Çok farklı tipte tümör hücrelerine sahiptirler (heterojen) ve zamanla b hücreler değişim gösterir ve değişebilirler, bu da tedavi edilmelerini zorlaştırır.

Glioblastoma İçin Tedavi Planı

Bu nedenle, glioblastoma için tedavi planı şu şekilde seyreder.

Cerrahi Tedavi: Maksimum tümör çıkarılmasını hedefler. Bu maksatla mümkün olan en kısa zamanda ameliyatı yapmak esastır.

Radyasyon Tedavisi: Radyoterapi GBM de kaçınılmaz tedavi seçeneğidir. Muhtemel nüks risklerine karşı ikinci, üçüncü defa RT uygulamaları bile düşünülebilir.

Kemoterapi: Yüksek derecede verimli olmasa kemoterapi de radyoterapi gibi kaçınılmazdır.  

Özel Klinik Denemeler: GBM ve benzer tümörlerin tedavileri için son sürat klinik deneyler ve tedavi modelleri üzerinde çalışılmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde söyleyebiliriz.

  • Immunoterapi: Hem kemoterapi hem de tümör agresitivitesine karşı vücudun bağışıklık sistemini indükleyerek tedaviye destek olunmaya çalışılmaktadır.
  • Brakiterapi: GBM de eskiden de uygulanmış bir yöntem son yıllarda yine gündeme gelmeye başlamıştır.
  • Intratumoral Chemotherapy: Tümör lojuna yerleştirilen bir kateter ucu vasıtasıyla doğrudan tümöre uygulanan interferon ve sistemik kemoterapiyi kapsamaktadır. Ama başarılı bulunmamıştır.
  • Radyofrekans Tedavisi: Tümör dokusuna doğrudan RF elektrodları yerleştirilerek düzenli olarak RF uygulamaları ile tümör dokusunda küçülme ve regresyon gözlenmiştir. Bu tedavi modalitesi uut vericidir ancak protokoller tam olarak oturmamıştır.
  • Hidrojen Peroksid: Tümör dokusu ve operasyon sahasında hidrojen peroksid ile uygulama yapılması halinde tümör hücrelerinin ölmesi üzerine kurulu bir tedavi modalitesi. Bazı çalışmalar olumlu sonuçlar vermekle beraber tam bir uygulama protokolü olarak henüz oturmamıştır.
  • Aşılama: Operasyonla alınan tümör dokusu özel şartlarda laboratuara alınarak gerekli antijenler ayrıştırılır ve bu antijenlere karşı aşı geliştirmeleri yapılmaktadır. Bu çalışmalarda elde edilen antikor ve serumlar tümör dokusuna enjekte edilerek tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Bu konuda mutlak klinik sonuçlar pek bildirilmemekle beraber internette bu konuda çok sayıda site vardır.

Seyir ve Hayatta Kalma Oranları Nasıldır?

Prognoz, sonucun tahmini anlamına gelir. Bu bilgiler genellikle aynı hastalığa sahip insan gruplarından toplanan bilgilere dayanmaktadır. Bu istatistiklerin kişiselleştirilmediğini hatırlamak önemlidir.

Yaş grubuna göre glioblastoma için 5 yıllık nispi sağ kalım oranları aşağıdaki gibidir:

• Çocuklar (0-14 yaş): %19,4*

• Ergenler ve Genç Yetişkinler (15-39 yaş): %26,0*

• Yetişkinler (40 yaş üstü): %5,6*

*Bu yüzdeler, şimdi Astrocytoma, IDH mutantı, derece 4 olarak kabul edilenleri içeren Glioblastoma’nın önceki sınıflandırmasını temsil eder.

 Glioblastomlar da dahil olmak üzere birçok şey, birinin kanser olduğunda ne kadar iyi olduğunu etkileyebilir. Doktorlar genellikle bir glioblastoma sahip birinin yaşam beklentisinin ne olacağını tahmin edemezler. Ancak, bu koşullara sahip büyük insan gruplarının zaman içinde ne kadar eğilimli olduğunu izleyen istatistiklere sahipler.

Glioblastoma için hayatta kalma oranları:

• Bir yıl: %25

• İki yıl: %8-12

• Beş yıl: %5

Yine de bu rakamlar bir bireye ne olacağını tahmin edemez. Bir kişinin yaşı, tümör tipi ve genel sağlığı bir rol oynar. Tedaviler geliştikçe, bu agresif beyin tümörleri ile yeni teşhis edilen kişiler daha iyi bir sonuca sahip olabilir.

Glioma mı Glioblastoma ı Nasıl Ayrım Yapılır?

Glioma, birincil beyin kanserinin en yaygın türlerinden biridir. Beyninizdeki veya omuriliğinizdeki sinir hücrelerini çevreleyen glial hücreler olarak bilinen yapışkan benzeri hücrelerden gelişen tümörler için genel bir terimdir.

Glioblastoma, bir glioma türüdür. 4. derece glioma olarak da bilinen tüm gelişmiş glioma formlarına, en agresif glioma türü olan glioblastoma denir.

Farklı Glioblastoma Türlerine Ait Resim Galerisi

Glioblastoma
Fig 1: Sol Temporal GBM. Beyin MRI. İrregüler cidar, hipointens merkezi alan, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sol taraf olduğu için konuşma kusurları izlenir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Glioblastoma
Fig 2: Sol Temporal GBM. Beyin MRI. İrregüler cidar, hipointens merkezi alan, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sol taraf olduğu için konuşma kusurları izlenir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Glioblastoma
Fig 3: Sol Temporal GBM. Beyin MRI. İrregüler cidar, hipointens merkezi alan, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sol taraf olduğu için konuşma kusurları izlenir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Glioblastoma
Fig 4: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Glioblastoma
Fig 5: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Fig 6: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Fig 7: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Fig 8: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.

Fig 9: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.

Fig 10: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Fig 11: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Fig 12: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Fig 13: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Fig 14: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Fig 15: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Fig 16: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Fig 17: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Fig 18: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Fig 19: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Glioblastoma
Fig 20: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Glioblastoma
Fig 21: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Glioblastoma
Fig 22: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Glioblastoma
Fig 23: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.
Glioblastoma
Fig 24: SağTemporal GBM. Beyin CT. İrregüler cidar, hipodens merkezi alan, kistik görünümler, perilezyoner şiddetli vazojenik ödem izlenmektedir. Sağ taraf olduğu için konuşma kusurları izlenmez. Epilepsi nöbetleri söz konusu olur. Orta hat yapılarda belirgin şift ve karşı tarafta unilateral hidrosefali izlenmektedir. Dr. Mustafa Akgün’ün arşivinden.

Kaynaklar

  1. https://www.webmd.com/cancer/brain-cancer/what-is-glioblastoma
  2. https://www.abta.org/tumor_types/glioblastoma-gbm/
  3. https://www.mskcc.org/news/what-angiogenesis
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2799634/#:~:text=Astrocytes%20are%20specialized%20glial%20cells,functions%20in%20the%20healthy%20CNS.
  5. https://drmustafaakgun.com/astrositoma-diye-tanimlanan-tumorler/
  6. Glioblastoma, IDH-wildtype | Radiology Reference Article | Radiopaedia.org
  7. Korpus kallozum: | anatomisi, fonksiyonu ve klinik yönleri Arjantin (kenhub.com)
  8. Prof.Dr. Türker Kılıç | Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı – www.beyincerrahisi.net
  9. Cerebral hemispheres: Topography | Kenhub
  10. İNTRAKRANİAL BASINÇ ARTIŞI (KİBAS) ve TEDAVİSİ – PDF Ücretsiz indirin (docplayer.biz.tr)
  11. https://youtu.be/frhzr8_spNo
  12. Bilgisayarlı tomografi – Vikipedi (wikipedia.org)
  13. Manyetik rezonans görüntüleme – Vikipedi (wikipedia.org)
  14. Papilla Ödemi: Nedenleri, Semptomları ve Tedavisi – Sağlığa bir adım (sagligabiradim.com)
  15. Papilla Ödemi: Nedenleri, Semptomları ve Tedavisi – Sağlığa bir adım (sagligabiradim.com)
  16. What Is Aphasia? — Types, Causes and Treatment (nih.gov)
  17. Hemiparesis – Wikipedia
  18. Radiotherapy | Radiology Reference Article | Radiopaedia.org
  19. Turkot sendromu – Hastalık Hakkında – Genetik ve Nadir Hastalıklar Bilgi Merkezi (nih.gov)
  20. NÖROFİBROMATOZİS (NF) NEDİR? – PDF Free Download (docplayer.biz.tr)
  21. Li-Fraumeni sendromu – Hastalık Hakkında – Genetik ve Nadir Hastalıklar Bilgi Merkezi (nih.gov)
  22. Epidermal büyüme faktörü reseptörü – Vikipedi (wikipedia.org)
  23.  CDK 4/6 Inhibitors in Breast Cancer: Current Controversies and Future Directions – PubMed (nih.gov)
  24. Tümör Belirteçleri ÖZET SUMMARY. Tümör belirteçleri. CEA Karsinoembriyojenik antijen) Tümör belirteçleri potansiyel olarak erken malinitelerin – PDF Free Download (docplayer.biz.tr)
  25. TP 53 Geni | Bilim Ve Tekno
  26. GBM Emerging Strategies in Immunotherapy (onclive.com)
  27. Prof.Dr. Türker Kılıç-Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı-www.beyincerrahisi.net
  28. Intratumoral beta interferon and systemic chemotherapy. Preliminary data in GBM patients – PubMed (nih.gov)
  29. The effects of hydrogen peroxide on brain and brain tumors | Request PDF (researchgate.net)
  30. The effects of hydrogen peroxide on brain and brain tumors | Request PDF (researchgate.net)

Dikkat: Sitemizde yayınlanan bazı bilgiler dış kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynaklara doğrudan link verilmektedir. Pasaj sonundaki literatür bilgileri dışında başka sitelere çıkış yapma olasılığınız vardır. Tekrar geri dönmek için ilgili siteye gitmek istediğinizde yeni sekme açarak gitmeniz daha uygun olur. Doğrudan dış sitelere gittiğinizde geri dönmek isterseniz adres çubuğundan geri tuşu ile tekrar bu metne dönebilirsiniz.

Aynı şekilde başka sitelerde yayınlanmış görsellere de ulaşmak için kaynağına gidebilirsiniz. İlgili görseli kaynağında ziyaret edebilirsiniz. 

Sitemizde bize ait görüntüler herhangi bir telif hakkı talep edilmeksizin kopya edilebilir, kullanılabilir. Kaynağın bizim sitemiz olduğunu belirtmeniz yeterlidir.

Sitemiz bilgilendirme amaçlıdır. Sitemize herhangi bir reklam uygulaması alınmamaktadır. Sitemiz bilgi paylaşım amaçlı olup, tıp ile ilgilenen herkese açıktır. Üyelik zorunlu değildir. 

Hazırlanan içeriklerimiz tamamen amatör ruhla hazırlanmakta olup, aynı şekilde video kanalımız linki.

https://www.youtube.com/channel/UC3JBKVVaVfhI1z_rKMDUuZg/

Video kanalımız üzerinden bizi takip edebilir, abone olabilir, bize mesaj bırakabilirsiniz. Yorum bırakmanız halinde hatalarımızı düzeltmek için güncel olmamıza katkı sağlayabilirsiniz. 

Tüm takipçilerimize teşekkür ederiz.

Glioblastoma beyinde görülen en malign tümörlerin başında gelen bir tür beyin kanseridir. Yetişkinler arasında en yaygın malign beyin tümörü türüdür.

Dr. Mustafa Akgün

Son Güncelleme: 05.01.2023

Anahtar Kelimeler: Glioblastom, Glioblastoma, Glioblastoma Multiforme, WHO Grade IV Glial Tumor, Beyin Tümörü, Tümör, İyi Huylu Beyin Tümörü, Menenjiom, Meningioma, Konveksite Menenjiomu, Beyin Zarı, Beyin Kabuğu, Korteks, Menenjiyom Ameliyatı, Beyin Tümörü, Beyin Tümörü Nasıl Anlaşılır, Beyin Tümörü Teşhisi, Beyin Tümörü Testi, Beyin Tümörü 4. Evre Yaşam Süresi, Beyin Tümörü Öldürür Mü, Beyin Tümörü Erken Belirtileri, Beyin Tümörü Belirtileri, Beyin Tümörü Yaşam Süresi, Serebellar Hemanjioblastom, Cerebellar Hemangioblastoma, Beyincik, Cerebellum, Tumor, Hemajioblastom, Beyincik Ameliyatı, Cerebellar Tumor Operation, Dr. Mustafa Akgün, Beyin Cerrahı, Beyin Tümörü Ameliyatı, Mikrocerrahi ile beyin tümörü ameliyatı, beyin tümörü neden olur, beyin tümörü çeşitleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün sınıflamasına göre beyin tümörleri, Diffüz astrositik ve oligodendroglial tümörler, Ependimal tümörler, Koroid pleksus tümörleri, Nöronal ve nöroglial tümörler, Pineal bölge tümörleri, Embrional tümörler, Sinir kılıfı tümörleri, Meningiomlar, 8. Sinir tümörü, Von Hippel Lindau Hastalığı

Takip İçin: https://drmustafaakgun.com

Hastane: https://kh.iq/doctors/details/17 

WhatsApp: +90 532 599 46 15 

Facebook, İnstagram, Linkedin, TikTok, Kwai, Youtube