Vitamin B2 RiboflavinVitamin B2 Riboflavin

Vitamin B2 Riboflavin, göz yorgunluğu, kataraktların önlenmesi ve tedavisi için gereklidir; karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasına yardımcı olur. Flavin mononükleotidi, mitokondrideki solunum zincirinin (Krebs Döngüsü) bir parçasıdır. 

Dr. Mustafa Akgun

Son Güncelleme: 15.12.2022

Anahtar Kelimeler: #Vitaminler #Vitamin_A #Vitamin_B1 #Tiamin #B1_Vitamini #Tiamin_Hipervitaminozu #Vitamin_B2 #Vitamin_B3 #Vitamin_B5 #Vitamin_B6 #Vitamin_B12 #Vitamin_C #Vitamin_D #Vitamin_E #Vitamin_K #Vitaminler_Zararlı_Mı #Hipervitaminozlar #Vitamin_Zehirlenmesi

Bu başlık altında aşırı vitamin kullanmanın nelere mal olabileceğini anlamak için sadece hipervitaminozları inceleyeceğiz. Rastgele vitamin kullanmak neler yapabilir. Gerçekten çok vitamin alınca daha mı iyi olacağız? Bu günkü konumuzu B2 Vitamini, yani Riboflavin.

Vitamin B2 Riboflavin

Mitkondrial metabolizmada Flavin kofaktörleri, biyokimyasal faaliyetlerin ayrılmaz bir parçasıdır. Oksidasyon-redüksiyon reaksiyonlarında aktif kofaktör olarak rol alır.  B2 vitamini yani riboflavin, pentoz şeker olan ribitol ve lumikromdan oluşur. Görünür ve uv ışında bozulur. 

Göz yorgunluğu, kataraktların önlenmesi ve tedavisi için gereklidir; karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasına yardımcı olur. Flavin mononükleotidi, mitokondrideki solunum zincirinin (Krebs Döngüsü) bir parçasıdır.  Flavin adenin dinükleotid,  Krebs döngüsü, yağ asidi oksidasyonu ve sentezi, monoamin oksidaz ve ksantin oksidaz dahil olmak üzere hem parçalayıcı hem de biyosentetik oksidasyon-redüksiyon reaksiyonlarında bulunur.  Ayrıca piridoksin ve folik asidi aktif formlarına dönüştüren dönüşümler için de gereklidirler. (1, 2)

Ayrıca deri dokularının, tırnakların ve saçların oksijen kullanımına destek verir, kepekleri giderir.

Bunların yanı sıra demir ve B6 vitamini alımına yardımcı olur, eksikliği ise hamilelikte bebeğin gelişimine zarar verebilir. heterosiklik bir yapıya bağlı ribitolden oluşur. Renkli, ısıya dayanıklı, uv ye duyarlı, bitkisel kaynaklıdır. Hayvanlarda sentezlenemez. (1)

Riboflavin flavokinaz enzimi ile aktif formu olan FMN’ye dönüşür. FMN’ye ATP’nin AMP grubu bağlanarak FAD sentez edilir. Koenzim olarak FMN ve FAD’ye ihtiyaç duyan enzimler flavoproteinler denir. (1)

Hücrede enerji oluşumu ve hücre solunumunda önemlidir.

Riboflavin Kaynakları

Riboflavin esas olarak diyetteki gıdalardan alınır.  Karaciğer, böbrek, süt, süt ürünleri,  bitki, soya fasulyesi ve hayvan dokusu ve buğday, güçlendirilmiş tahıl içeren besinlerde ve sebzeler  bulunmaktadır. (1, 2)

Karaciğer,,süt ve ince bağırsakta riboflavin binding protenine bağlanarak taşınır. (1)

Riboflavin. B2 vitamini ilk defa sütten elde edilir ve bu nedenle laktaflavin denilir. Bütün bitkiler ve mikroorganizmalar tarafından sentezlenebildiği halde hayvansal organizmalar tarafından sentezlenemez. riboflavin bir izoalloksazin türevidir. (1, 2)

Tıbbi Kullanımı 

Korneal ektazi, korneanın ilerleyen bir şekilde incelmesidir; Bu durumun en yaygın şekli keratokonus’tur. 

Lokal olarak riboflavin uygulayarak kollajen çapraz bağlama, daha sonra UV ışığını parlatma kornea dokusunu güçlendirerek kornea ektazinin ilerlemesini yavaşlatan bir yöntemdir. 2017’den itibaren Avrupa’da Terumo tarafından patojenleri kandan uzaklaştırmak için kullanılan bir sistem uygulanıyor; Bağışlanan kan riboflavin ve daha sonra ultraviyole ışık ile tedavi ediliyor. (1)

2017 yılında yapılan bir inceleme, riboflavin’in erişkinlerde migreni önlemede yararlı olabileceğini, ancak ergen ve çocuklarda yapılan klinik çalışmaların karışık sonuçlar verdiğini ortaya koymuştur. (1)

Yan Etkileri 

İnsanlarda, aşırı alımlar sonucunda riboflavin toksisitesine dair bir kanıt yoktur, kısmen su çözünürlüğü diğer B vitaminlerinden daha düşüktür, çünkü absorpsiyon doz arttıkça daha az etkili olur ve absorpsiyonu aşan riboflavin böbrekler yoluyla idrarla atılır. Riboflavin’in migren baş ağrısının önlenmesindeki etkinliğini araştırmak için üç ay boyunca bir çalışmada deneklere günde 400 mg riboflavin verilse bile, kısa vadeli yan etkiler bildirilmemiştir. 

Toksik dozlar enjeksiyonla verilebilse de, beslenerek alınan ilgili dozlardaki herhangi bir fazlalık idrarla atılır ve idrara büyük miktarlarda parlak sarı bir renk verir. Bununla birlikte, riboflavin’in yan etkileri hakkında elde edilen sınırlı veri, yüksek alımların olumsuz etkileri olmadığı anlamına gelmez ve Gıda ve Beslenme Kurulu, insanları aşırı miktarda riboflavin tüketme konusunda temkinli olma konusunda ikaz eder. (1)

Riboflavin Eksikliğinde Neler Olur?

Riboflavin eksikliği ile ilişkili bilinen bir sendrom yoktur. (2)

Riboflavin halkası sistemi birçok oksidasyon-redüksiyon biyokimyasal reaksiyon için gerekli olmasına rağmen eksikliğine ait belli başlı bir durum bildirilmemiştir.  Ayrıca, kofaktör formlarındaki riboflavin insan diyetlerinin normal bir bileşeni olduğu için eksiklikler nadirdir. Bir eksiklik tespit edilmemesinin esas nedeni bu olabilir. (2)

Riboflavin Hipervitaminozu 

Aşırı dozda riboflavin için bildirilen bilinen bir toksisite yoktur. Herhangi bir zehirlenme belirtisi bildirilmemiştir. Bu konuda yayın yoktur. (2)

Kaynaklar

  1. Riboflavin
  2. Kirk-Othmer Food and Feed Technology, 2 Volume Set Page : 605 Link: https://books.google.iq/books?id=f–1V1ftgtsC&pg=RA1-PA803&dq=riboflavin+hypervitaminosis&hl=tr&sa=X&ved=2ahUKEwjnp7Kq1vn7AhWDXaQEHae0D1gQ6AF6BAgDEAI#v=onepage&q=riboflavin%20hypervitaminosis&f=false
  3. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/

Dikkat: Sitemizde yayınlanan bazı bilgiler dış kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynaklara doğrudan link verilmektedir. Pasaj sonundaki literatür bilgileri dışında başka sitelere çıkış yapma olasılığınız vardır. Tekrar geri dönmek için ilgili siteye gitmek istediğinizde yeni sekme açarak gitmeniz daha uygun olur. Doğrudan dış sitelere gittiğinizde geri dönmek isterseniz adres çubuğundan geri tuşu ile tekrar bu metne dönebilirsiniz.

Aynı şekilde başka sitelerde yayınlanmış görsellere de ulaşmak için kaynağına gidebilirsiniz. İlgili görseli kaynağında ziyaret edebilirsiniz. 

Sitemizde bize ait görüntüler herhangi bir telif hakkı talep edilmeksizin kopya edilebilir, kullanılabilir. Kaynağın bizim sitemiz olduğunu belirtmeniz yeterlidir.

Sitemiz bilgilendirme amaçlıdır. Sitemize herhangi bir reklam uygulaması alınmamaktadır. Sitemiz bilgi paylaşım amaçlı olup, tıp ile ilgilenen herkese açıktır. Üyelik zorunlu değildir. 

Hazırlanan içeriklerimiz tamamen amatör ruhla hazırlanmakta olup, aynı şekilde video kanalımız linki.

https://www.youtube.com/channel/UC3JBKVVaVfhI1z_rKMDUuZg/

Video kanalımız üzerinden bizi takip edebilir, abone olabilir, bize mesaj bırakabilirsiniz. Yorum bırakmanız halinde hatalarımızı düzeltmek için güncel olmamıza katkı sağlayabilirsiniz. 

Tüm takipçilerimize teşekkür ederiz.