Omurga, bedenimizi ayakta tutan omurgamızın yapısı birbiri ile uyum içinde çalışan üç bölümden oluşur. Bu bölümler bel, sırt ve boyun bölümleridir. Ayrıca omurganın en tepesinde beyincik, onun altında omurilik soğanı bulunur, devamında omurları başlar. Boyunda yedi adet, belimizde altı adet ve sırtımızda altı adet olmak üzere 19 adet büyük omur kemiği bulunur. Belimizin altında omurgaya dahil sakrum isimli kemik ve devamında omurganın yapısıyla uyum içinde kuyruk sokumu kemiği bulunur. Omurga toplam 33 adet omurdan (vertebra) oluşur.
Omur kemiğinin ortasında ki boşluk yetişkin bir insanda ortalama 2 cm. çapındadır. Omurlar birbiri ile birleştiğinde bu başluklar kanal görünümü alır. Bu kanaldan, başlangıç yeri beyincik olan sinirler toplu bir şekilde aşağı doğru ilerler. Faset kemikleri ve vertabra arasında ki boşluklardan sinirler dışarı yani vücudun içine ayrılırlar.
Omurga İçinden Geçen Sinirler
Bütün vücudumuzu kontrol eden merkezi sinir sistemini oluşturan sinirler omurganın içinden geçer. Bu nedenle omuriliğin her hangi bir şekilde sakatlanarak sinirlere zarar verilmesi, sinirlerin kontrol ettiği organların da sakatlanması anlamına gelir. Omurlar ve eklemlerin arasında ki boşluklardan otuz bir tane sinir ucu vücuda dağılır. Merkezi sinir sisteminin kontrolü beyincik tarafından sağlanır. Beyincik bu kontrolü vücudun her noktasına kılcal damar gibi dağılmış olan sinirler ile yapar. Beyinciğe bağlı sinirler omurilik soğanını geçerek omurga kemiklerinin oluşturduğu kanalın içinden toplu bir şekilde aşağıda bulunan kuyruk kemiğine doğru ilerlerler.
Diskler; Omurlar yer çekimi etkisi ile birbiri üzerine baskı yapar, omurların baskı ile birbirine zarar vermesini önleyen diskler bulunur, diskler omurgaya esneklik kazandırır.
Omurga Anatomisi
Faset kemikleri; Omurlarımız, alt ve üst kısımlarında dört tane faset kemikleri ile eklem yapar ve koplike yapı oluşur. Omurga kemikler vücudumuzun iç tarafına doğru dizilmiştir. Faset (eklem) kemikleri ise dış tarafa yani sırtımıza doğru dizilmiştir. Faset kemiklerinin hassas tırnaklarından ikisi bir omura diğer ikisi bir başka omura kilitlenir. Böylece omur kemikleri faset kemikleri sayesinde zincir gibi dizilir. Bu eklem yarı oynar bir eklem olup, öne doğru yüzde 80, arkaya doğru yüzde 20 açı yaparak hareket edebilir.
Servikal vertebra; omur kolonunun ilk 7 kemiğidir ve kafatasının tabanından torasik omurganın üstüne kadar uzanır. İlk iki omurun her birinin eşsiz bir biçimi ve fonksiyonu vardır. Kafatası bir dayanak görevi yapan ve atlas denilen ilk omurun üzerine dayanır. Başın “evet” hareketinde olduğu gibi ileri ve geri hareketini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Atlasın hemen altındaki eksen omuru dönüş hareketi için tasarlanmıştır. Dens denilen bir kemik oluşumu atlasla eklemlenerek, “hayır” anlamındaki baş hareketinde olduğu gibi başın her iki yana dönmesini sağlar. Kalan 5 omurun her biri, ağırlık taşıyıcı yapıdadır. Bu omurları kaslar, bağlar, kan damarları ve sinirler sarar. Bunun yanı sıra bu omurların arasındaki diskler omurga için şok emici görevi yaparlar. Servikal vertebranın tasarımıysa yapısal destek sağlar ve başla boyuna önemli ölçüde bükülgenlik verir.
Torakal vertabra; Enseden başlayıp kaburgaların omurga ya bağlandığı yere kadar olan omurlar dır. Toplam 12 adet olup, bu bölge de meydana gelen hasarlar genital bölüm ve ayakların kontrolünün kaybedilmesine neden olur.
Torakal vertebra bozukluklarında en sık karşılaşılan durum, oturma ve duruş bozukluklarına bağlı oluşan kamburlaşmalardır. Ayrıca Skolyotik vertebra görünümlerinin en çok etkilenen bölümüdür.
Lomber vertabra; Bel bölgemizde bulunan 5 adet omurdan oluşur. Burada hasar ortaya çıkması sonucu bacaklar ve daha aşağılar hareket kabiliyetinin yitirir.
Lomber vertebralar travmalara en sık maruz kalabilen bölümdür. Kompresyon kırıkları ve çökme kırıkları da kişinin yaşantısını kısıtlamaktadır. Vücudun büyük bölümünün yükünü taşıdığı için disk aralıklarında fıtıklaşma ile daha çok karşılaşılmaktadır.
Sakral vertabra; Kuyruk sokumu bölgesinde bulunan omurlardır. Bu omurlar toplam 5 tanedir. Hasar oluşması ile genital bölge ve ayaklarda kontrol kaybı yaşanır.
Coxygeal vertebra; Hareketsiz bir birine yapışık 4 kemikten oluşur. Kuyruk sokumunun uç kısmıdır. Bu bölge de yaşanabilecek hasarlar daha çok ayakların öne kayması sonucu kalça üstene düşme sonucu görülür. Çok fazla hasar oluşmaz fakat oluştuğundan ayaklarda geçici hasar yaşanabilir.
2 “Omurga” hakkındaki düşünce
Yorumlar kapalı.