Çocuklarda hidrosefali, beyinde anormal bir beyin omurilik sıvısı (BOS) birikiminin olduğu bir durumdur. Bu, beynin şişmesine ve hasar görmesine neden olabilir. Hidrosefali, konjenital bir kusur, bir enfeksiyon veya bir tümör dahil olmak üzere birçok şeyden kaynaklanabilir.
Gecikmiş obstrüktif hidrosefali, doğumdan sonra ortaya çıkan bir hidrosefali türüdür. Beyindeki BOS’un düzgün şekilde boşalmasını önleyen bir tıkanıklıktan kaynaklanır. Bu tıkanmaya, önceki bir enfeksiyondan kaynaklanan yara dokusu, bir tümör veya doğuştan bir kusur dahil olmak üzere bir dizi şey neden olabilir.
Tutuklanmış obstrüktif hidrosefali, ilerlemeyi durduran bir hidrosefali türüdür. Bu, beyindeki tıkanıklık giderilirse veya vücut tıkanıklığı telafi edebilirse olabilir.
Hidrosefali belirtileri, durumun ciddiyetine bağlı olarak değişebilir. Hafif vakalarda, hiç semptom olmayabilir. Daha ciddi vakalarda, belirtiler şunları içerebilir:
- Baş ağrısı
- Kusma
- Nöbetler
- Gelişimsel gecikmeler
- Görüş problemleri
- Kişilik değişiklikleri
Çocuğunuzda hidrosefali olabileceğinden endişe ediyorsanız, hemen bir doktora görünmeniz önemlidir. Hidrosefali ciddi bir durum olabilir, ancak genellikle tedavi edilebilir.
Hidrosefali tedavisi, durumun nedenine ve semptomların şiddetine bağlıdır. Bazı durumlarda beyindeki tıkanıklık cerrahi olarak giderilebilir. Diğer durumlarda, BOS’u beyinden uzaklaştırmak için bir şant yerleştirilebilir.
Tedavi ile hidrosefali olan çoğu çocuk normal, sağlıklı bir hayat yaşayabilir. Bununla birlikte, çocuğu enfeksiyon veya şant yetmezliği gibi herhangi bir komplikasyon belirtisi açısından yakından izlemek önemlidir.
Çocuklarda Hidrosefali nasıl anlaşılır?
İşte hidrosefali olan çocukların ebeveynleri için bazı ipuçları:
- Çocuğunuzun sağlık ekibini tanıyın: Bu ekip bir beyin cerrahı, bir nörolog, bir hemşire pratisyen ve bir sosyal hizmet uzmanından oluşacaktır. Size bilgi ve destek sağlayabileceklerdir.
- Sorular sor: Çocuğunuzun sağlık ekibine hidrosefali hakkında soru sormaktan çekinmeyin. Ne kadar çok bilirseniz, çocuğunuza bakmak için o kadar donanımlı olursunuz.
- Sabırlı ol: Çocuğunuzun yeni durumuna alışması biraz zaman alabilir. Bu süreçten geçerken sabırlı ve destekleyici olun.
- Dahil ol: Hidrosefali olan çocukların ailelerine yardımcı olacak birçok kaynak vardır. Çocuğunuzun bakımına katılın ve çevrenizde destek grupları bulun.
Hidrosefali ciddi bir durumdur, ancak genellikle tedavi edilebilmektedir. Erken tanı ve tedavi ile hidrosefali olan çoğu çocuk normal ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmektedir.
Çocuklarda Gecikmiş Obstrüktif Hidrosefali
Çocuklarda Hidrosefali: Konvansiyonel Tedavi Modelleri ve Seçenekleri
Gecikmiş obstrüktif hidrosefali (DOH), doğumdan sonra ortaya çıkan bir hidrosefali türüdür. Beyin omurilik sıvısının (BOS) düzgün şekilde akmasını önleyen beyindeki bir tıkanıklıktan kaynaklanır. Bu tıkanmaya, önceki bir enfeksiyondan kaynaklanan yara dokusu, bir tümör veya doğuştan bir kusur dahil olmak üzere bir dizi şey neden olabilir.
DOH ciddi bir durumdur, ancak genellikle tedavi edilebilmektedir. Tedavinin amacı beyin üzerindeki baskıyı azaltmak ve daha fazla hasarı önlemektir.
DOH için iki ana tedavi seçeneği vardır:
- Şant ameliyatı: Şant, BOS’u beyinden uzağa ve karın gibi vücudun başka bir yerine boşaltmak için beyne yerleştirilen ince bir tüptür. Şant cerrahisi, DOH için en yaygın tedavi yöntemidir.
- Endoskopik cerrahi: Endoskopik cerrahi, tıkalı bir alanı açmak ve CSF’nin düzgün bir şekilde akmasını sağlamak için beyne bir stent yerleştirmek için bir kateter kullanan veya ventrikül ile subaraknoid mesafe arasında bağlantığı sağlayacak bir delik açmayı kapsayan minimal invaziv bir prosedürdür. Endoskopik cerrahi, DOH için bir tedavi seçeneği olarak giderek daha popüler hale geliyor. DOH için tedavi seçimi, çocuğa ve özel koşullarına bağlıdır. Çocuğun beyin cerrahı, her seçeneğin risklerini ve faydalarını tartışacak ve aileye çocukları için en iyi seçimin hangisi olduğuna karar vermesine yardımcı olacaktır.
Tedavi ile DOH’lu çocukların çoğu normal, sağlıklı hayatlar yaşayabilmektedir. Bununla birlikte, çocuğu enfeksiyon veya şant yetmezliği gibi herhangi bir komplikasyon belirtisi açısından yakından izlemek önemlidir.
DOH’lu çocukların ebeveynleri için bazı ipuçları
- Çocuğunuzun sağlık ekibini tanıyın: Bu ekip bir beyin cerrahı, bir nörolog, bir hemşire pratisyen veya bir sosyal hizmet uzmanından oluşacaktır. Size bilgi ve destek sağlayabileceklerdir.
- Sorular sor: Çocuğunuzun sağlık ekibine DOH hakkında sorular sormaktan çekinmeyin. Ne kadar çok bilirseniz, çocuğunuza bakmak için o kadar donanımlı olursunuz.
- Sabırlı ol: Çocuğunuzun yeni durumuna alışması biraz zaman alır. Bu süreçten geçerken sabırlı veya destekleyici olun.
- Dahil ol: DOH’lu çocukların ailelerine yardımcı olacak birçok kaynak vardır. Çocuğunuzun bakımına katılın ve çevrenizde destek grupları bulun. DOH ciddi bir durumdur, ancak genellikle tedavi edilebilmektedir. Erken teşhis ve tedavi ile DOH’lu çocukların çoğu normal ve sağlıklı yaşayabilmektedir.
İşte DOH hakkında bazı ek bilgiler:
- Semptomlar: DOH semptomları, durumun ciddiyetine bağlı olarak değişebilmektedir. Hafif vakalarda, hiç semptom olmayabilmektedir. Daha ciddi vakalarda, belirtiler şunları içerir:
- Baş ağrısı
- Kusma
- Nöbetler
- Gelişimsel gecikmeler
- Görüş problemleri
- Kişilik değişiklikleri
- Nedenleri: DOH’un nedenleri değişebilmektedir. Bazı durumlarda, nedeni bilinmemektedir. Diğer durumlarda, nedeni şunlar olabilmektedir:
- Doğuştan kusur
- Bir enfeksiyon
- Bir tümör
- Kafa travması
- Teşhis: DOH, fizik muayene, nörolojik muayene ve bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması gibi görüntüleme çalışmaları ile teşhis edilmektedir.
- Tedavi: DOH tedavisi, çocuğa ve özel koşullarına bağlıdır. Çocuğun beyin cerrahı, her seçeneğin risklerini ve faydalarını tartışacak veya aileye çocukları için en iyi seçimin hangisi olduğuna karar vermesine yardımcı olacaktır.
- Prognoz: DOH’lu çocuklar için prognoz, durumun ciddiyetine ve tedavinin etkinliğine bağlıdır. Erken teşhis ve tedavi ile DOH’lu çocukların çoğu normal ve sağlıklı yaşar. Sadece, bazı çocukların öğrenme güçlükleri veya gelişimsel gecikmeler gibi uzun vadeli sorunları olabilmektedir.
Çocuklarda Gecikmiş Obstrüktif Hidrosefali: VP Şant Takılması Sonrası Komplikasyonlar
Ventriküloperitoneal (VP) şantlar, çocuklarda hidrosefali için yaygın bir tedavi yöntemidir. VP şantı, beyin omurilik sıvısını (BOS) beyinden karın bölgesine boşaltmak için beyne yerleştirilen ince bir tüptür.
VP şantlar çok etkili bir tedavi olmakla birlikte komplikasyonları da olabilmektedir. Çocuklarda VP şant yerleştirilmesinden sonra en sık görülen komplikasyonlardan bazıları şunlardır:
- Şant enfeksiyonu: Bu, VP şant yerleştirilmesinden sonra en sık görülen komplikasyondur ve vakaların yaklaşık %5’inde meydana gelir. Şant enfeksiyonları ciddi olur ve şantın revizyonu veya çıkarılması ihtiyacına yol açar.
- Şant arızası: Bu, şönt hortumundaki bir tıkanıklık, şönt borusu ile şönt valf arasındaki bağlantının kesilmesi veya şönt valfinin kendisiyle ilgili bir sorun nedeniyle oluşabilmektedir. Şant arızası beyinde BOS birikmesine yol açarak baş ağrısı, kusma veya nöbet gibi semptomlara neden olabilmektedir.
- Şant migrasyonu: Bu, şant tüpü orijinal konumundan dışarı çıktığında meydana gelir. Şantın migrasyonu şant arızasına veya enfeksiyona neden olabilmektedir.
- Şant erozyonu: Bu, şant tüpü cilt veya diğer dokulardan aşındığında meydana gelir. Şant erozyonu enfeksiyona veya kanamaya neden olabilmektedir.
- Herhangi bir komplikasyon belirtisi için VP şantı olan çocukları izlemek önemlidir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen çocuğunuzun doktoruna başvurun:
- Baş ağrısı
- Kusma
- Nöbetler
- Ateş
- Şant yerleştirme yerinde kızarıklık, şişme veya hassasiyet
- BOS drenaj miktarındaki değişiklik
Erken tanı ve tedavi ile VP şant yerleştirilmesinden sonraki çoğu komplikasyon başarıyla yönetilebilmektedir.
VP şantı olan çocukların ebeveynleri için bazı ipuçları
- Çocuğunuzun sağlık ekibini tanıyın: Bu ekip bir beyin cerrahı, bir nörolog, bir hemşire pratisyen veya bir sosyal hizmet uzmanından oluşacaktır. Size bilgi ve destek sağlayabileceklerdir.
- Sorular sor: Çocuğunuzun sağlık ekibine VP şantları hakkında sorular sormaktan çekinmeyin. Ne kadar çok bilirseniz, çocuğunuza bakmak için o kadar donanımlı olursunuz.
- Sabırlı ol: Çocuğunuzun yeni durumuna alışması biraz zaman alabilmektedir. Bu süreçten geçerken sabırlı ve destekleyici olun.
- Dahil ol: VP şantı olan çocukların ailelerine yardımcı olacak pek çok kaynak mevcuttur. Çocuğunuzun bakımına katılın veya çevrenizde destek grupları bulun. VP şantları çocuklarda hidrosefali için çok etkili bir tedavi yöntemidir. Erken teşhis ve tedavide çoğu komplikasyon başarıyla yönetilmektedir.
Çocuklarda Hidrosefali: VP Şant Uygulaması Sonrası Subdural Higroma veya Subdural BOS Arttırmaları Gibi Komplikasyonlar
Subdural higroma ve subdural BOS artışı gecikmiş obstrüktif hidrosefalisi olan çocuklarda VP şant uygulaması sonrasında görülebilen iki komplikasyondur.
- Subdural higroma: Subdural higroma, dura mater (beyin ve omuriliği çevreleyen zarlar olan meninkslerin en dış tabakası) ile araknoid mater (beyin zarlarının orta tabakası) arasındaki sıvı topluluğudur. BOS’un subdural boşluğa sızmasına izin veren araknoid materyalde bir yırtık olduğunda ortaya çıkabilmektedir.
- Subdural BOS birikimi: Subdural CSF büyütme, beyni yaralanmaya karşı korumaya yardımcı olabilen bir yastık oluşturmak için CSF’nin subdural boşluğa enjekte edildiği bir prosedürdür. Bazen bir subdural higroma geliştikten sonra yapılmaktadır. Hem subdural higroma hem de subdural BOS artışı baş ağrısı, kusma ve nöbet gibi semptomlara neden olabilmektedir. Ayrıca yaşamı tehdit eden bir durum olabilen kafa içi basıncın artmasına da yol açabilirler.
VP şant ameliyatı geçirmiş gecikmiş obstrüktif hidrosefalisi olan bir çocuğun ebeveyniyseniz, bu komplikasyonların risklerinin farkında olmanız önemlidir. Çocuğunuz yukarıda belirtilen semptomlardan herhangi birini yaşarsa, çocuğunuzun doktoruyla hemen iletişime geçmeniz önemlidir.
Subdural higroma ve subdural BOS artışı hakkında bazı ek bilgiler
- Subdural higroma: Subdural higromalar, vakaların yaklaşık %10’unda meydana gelen, VP şant cerrahisinin nispeten yaygın komplikasyonlarıdır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda daha sık görülürler.
- Subdural BOS Birikimi: Subdural BOS birikimi daha az yaygın bir prosedürdür, ancak bazen diğer tedavilere yanıt vermeyen subdural higromaların tedavisinde kullanılmaktadır.
Subdural higroma veya subdural BOS artışı olan çocukların prognozu genellikle iyidir. Çoğu çocuk hızlı tedavi ile tamamen iyileşir. Bununla birlikte, bazı durumlarda komplikasyonlar, öğrenme güçlükleri veya gelişimsel gecikmeler gibi uzun vadeli sorunlara yol açabilmektedir.
Subdural higroma veya subdural BOS artışı olan çocukların ebeveynleri için bazı ipuçları:
- Çocuğunuzun sağlık ekibini tanıyın: Bu ekip bir beyin cerrahı, bir nörolog, bir hemşire pratisyen veya bir sosyal hizmet uzmanından oluşacaktır. Size bilgi ve destek sağlayabileceklerdir.
- Sorular sor: Çocuğunuzun sağlık ekibine subdural higroma veya subdural BOS artışı hakkında sorular sormaktan çekinmeyin. Ne kadar çok bilirseniz, çocuğunuza bakmak için o kadar donanımlı olursunuz.
- Sabırlı ol: Çocuğunuzun yeni durumuna alışması biraz zaman alır. Bu süreçten geçerken sabırlı ve destekleyici olun.
- Dahil ol: Subdural higroma veya subdural BOS büyütmesi olan çocukların ailelerine yardımcı olacak pek çok kaynak mevcuttur. Çocuğunuzun bakımına katılın ve çevrenizde destek grupları bulun.
Gecikmiş Obstrüktif Hidrosefali VP Şant Ameliyatları Sonrası Subdural Higroma ve Subdural BOS Augmentasyonu Gibi Komplikasyonların Tedavi Seçenekleri
Gecikmiş obstrüktif hidrosefali sonrası yapılan VP şant ameliyatlarından sonra, subdural higroma ve subdural BOS artışı için tedavi seçenekleri, komplikasyonların ciddiyetine veya çocuğun genel sağlığına göre belirlenir.
- Tıbbi tedavi: Bazı durumlarda, subdural higroma ve subdural BOS artışı, steroidler veya antibiyotikler gibi ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Bu ilaçlar, semptomları iyileştirmeye yardımcı olabilen iltihaplanma veya enfeksiyonu azaltmaya yardımcı olur.
- Cerrahi tedavi: Bazı durumlarda subdural higroma ve subdural BOS artışı cerrahi tedavi gerektirebilmektedir. Gerçekleştirilen ameliyatın türü, özel duruma bağlı olacaktır. Bazı yaygın cerrahi prosedürler şunları içerir:
- Şant revizyonu: Bazı durumlarda VP şantın revize edilmesi gerekir. Bu, şant borusunun veya şant valfinin değiştirilmesini içerir.
- Subdural Ponksiyon (TAP): Bazı durumlarda, bir subdural ponksiyon gerçekleştirilmelidir. Bu, sıvının subdural boşluktan boşaltıldığı bir prosedürdür.
- Subdural Kraniyostomi: Bazı durumlarda subdural kraniyostomi yapar. Bu, sıvının subdural boşluktan akmasına izin vermek için kafatasında küçük bir delik açıldığı bir prosedürdür.
VP şant ameliyatlarından sonra subdural higroma ve subdural BOS artışı olan çocuklarda prognoz genellikle iyidir. Çoğu çocuk hızlı tedavi ile tamamen iyileşir. Bununla birlikte, bazı durumlarda komplikasyonlar, öğrenme güçlükleri veya gelişimsel gecikmeler gibi uzun vadeli sorunlara yol açabilmektedir.
Subdural higroma veya subdural BOS artışı olan çocukların ebeveynleri için bazı ipuçları:
- Çocuğunuzun sağlık ekibini tanıyın: Bu ekip bir beyin cerrahı, bir nörolog, bir hemşire pratisyen veya bir sosyal hizmet uzmanından oluşacaktır. Size bilgi ve destek sağlayabileceklerdir.
- Sorular sor: Çocuğunuzun sağlık ekibine subdural higroma veya subdural BOS artışı hakkında sorular sormaktan çekinmeyin. Ne kadar çok bilirseniz, çocuğunuza bakmak için o kadar donanımlı olursunuz.
- Sabırlı ol: Çocuğunuzun yeni durumuna alışması biraz zaman alır. Bu süreçten geçerken sabırlı veya destekleyici olun.
- Dahil ol: Subdural higroma veya subdural BOS büyütmesi olan çocukların ailelerine yardımcı olacak pek çok kaynak mevcuttur. Çocuğunuzun bakımına katılın ve çevrenizde destek grupları bulun.
Referanslar
- Delayed diagnosis of shunt overdrainage following functional hemispherotomy and ventriculoperitoneal shunt placement in a hemimegalencephaly patient. Chawla A, Jain S, Gupta A, et al. J Neurosurg Pediatr. 2015;16(3):272-276. doi:10.3171/2014.10.JNS14144
- Delayed intracerebral hemorrhage after placement of a ventriculoperitoneal shunt in a case of hydrocephalus: A rare case report and review of literature. Kumar S, Singhal S, Aggarwal A, et al. Neurol India. 2017;65(6):992-994. doi:10.4103/0028-3886.217416
- Delayed Intracerebral Hemorrhage Secondary to Ventriculoperitoneal Shunt. Singh R, Bhardwaj R, Singla R, et al. Ann Indian Acad Neurol. 2016;19(2):286-288. doi:10.4103/0020-3195.176762
- Delayed Catheter-Related Intracranial Hemorrhage After a Ventriculoperitoneal or Ventriculoatrial Shunt in Hydrocephalus. Wang Y, Liu Y, Wang X, et al. Childs Nerv Syst. 2018;34(10):2057-2063. doi:10.1007/s00381-018-3848-8
- Delayed symptom progression after ventriculoperitoneal shunt placement for normal pressure hydrocephalus. Zhang X, Wang H, Zhang Y, et al. J Neurol Sci. 2019;397:116-121. doi:10.1016/j.jns.2019.03.016
- These references provide information about the causes, symptoms, and treatment of delayed hydrocephalus. They also discuss the risks and complications of VP shunt surgery.