Son Güncelleme: 26.12.2022
Epandimoma denen tümörler beyinde ve omurilikte Beyin Omurilik Sıvısının (BOS) dolaştığı boşlukları döşeyen epandim hücrelerinden ventriküler sistem içinde gelişen bir tümördür. Sadece beyinde değil, omuriliğin her seviyesinde ve beyin sapına komşu 4. Ventrikül içinde de gelişebilmektedir. Epandim hücrelerinden geliştiği için Epandimom ismini alır. Epandim hücreleri sadece Merkezi Sinir Sisteminde bulundukları için Primer Beyin Tümörü olarak görülür. Vücudun başka yerinden gelme metastatik bir tümör değildir. Tümör yapı olarak düzensiz büyüme gösteren bulunduğu bölgede geniş boşluklar olduğundan çok büyük boyutlara ulaşabilmektedir.
Bu tümör yavaş büyümesine rağmen, bulunduğu noktadan başka alanlara hücre ekimi (seeding) olayı nedeniyle sıçrama gösterir. Örneğin beyinde ise, BOS vasıtasıyla omuriliğe veya Ventriküloperitoneal (VP) Şant vasıtasıyla karın boşluğuna yayılma gösterebilir.
Glial beyin hücreleri beyindeki destek doku hücreleridir. Epandim hücreleri de aynı grup hücrelerden sayılmaktadır. Bu hücreler fonksiyonel nöronları destekleme görevine sahiptirler.
Epandimomalar Hangi Tiplere Sahiptir?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Epandimomaları 1, 2, 3 dereceleri ile derecelendirmiştir. Yani WHO Grade 1, WHO Grade 2, WHO Grade 3. Bunların açıklamaları şu anlamlara gelmektedir.
Epandimoma WHO Grade 1: Yavaş büyürler
Epandimoma WHO Grade 2 ve Epandimoma WHO Grade 3 ise daha hızlı büyürler.
Epandimomalar Patolojik Sınıflandırması ise şu şekildedir.
- Subepandimoma (grade 1) ventrikül havuzlarının duvarlarından gelişriler. BOS dolaşımı ventriküller içinde olur ki bu tümörler büyüdükçe BOS dolaşımını bozarlar. Bu form yetişkinlerde çocuklara göre daha sık görülürler.
- Myxopapillary Epandimoma (grade 1) Bu tip epandimoma daha sık olarak omuriliğin son segmentinde, belde görülür. Genelde hastalar yetişkindir.
- Classic Epandimoma (grade 2) Bu tip yaygın olarak hem erişkin hem çocuklarda görülmektedir. Ventriküller içinde sıktır.
- Anaplastik Epandimoma (grade 3) Bu form en malign form olup, beyin tabanına yakın ventriküllerde 3. Ve 4. Ventriküller gibi bölgelerde olur. Bu tümör BOS içinde yayılmaya çok yatkındır. Tedavilerden sonra genellikle tekrar etme özelliği vardır.
Hangi Yaşlarda En Sık Görülür?
Epandimomalar hem çocuk hem erişkinlerde görülmektedir. Herhangi bir yaş grubunun diğer yaş gruplarına üstünlüğü yoktur. Çocukluk çağı beyin tümörleri sıralamasında 6. Sırayı tutarlar.
Epandimomalar Toplumda Ne Sıklıkta Görülür?
WHO verilerine göre takriben 100.000 Primer Beyin Tümörü tanısı alan kişinin 22 sinde Epandimoma görülmektedir. Teşhis edilmiş Primer Beyin Tümörleri arasında Epandimoma görülme oranları şöyledir.
· Primer Beyin Tümörü teşhis edilmiş yetişkin hastaların %2 den daha azı Epandimomadır
· 15-19 Yaş arasında Primer Beyin Tümörü teşhis edilmiş çocukların %4 Epandimomadır
- Doğumdan itibaren 14 ya arasında Primer Beyin Tümörü teşhis edilen çocuklarda Epandimoma oranı %6 olarak hesaplanmaktadır.
Epandimomalar Kendilerine Özel Belirtiler Gösterebiliyor Mu?
Öncelikle Epandimoma tümörü belirtileri tümörün yerleştiği bölgeye göre değişir. Bu nedenle kalıplaşmış hale şu belirtiler olur, bunlar olmaz demeyiz. Elbette yaş faktörü de belirtiler için önemlidir.
Mesela Bir Bebekte Epandimoma var ise:
- Hızlı büyüyen bir baş çevresi. Bu durum genellikle tümör büyüklüğüne bağlı olmayıp, tümörün yarattığı hidrosefaliye bağlı olur.
- Aşırı hassasiyet. Bebek olay uyarılır ve hemen ağlamalara başlayabilir.
- Uyku uyuyamama, uykusuzluk, düzensiz kısa uykular.
- Kusmalar, çok dikkat çekicidir. Bolus tarzında kusmalarda uyanık olmalıdır.
Mesela 2 Yaşından Büyük Bir Çocuk veya Yetişkin Bir Bireyde Epandimoma var ise:
- Boyunda ve Sırtta, Belde Ağrı. Bu ağrılar genelde lokalize değil, bütünseldir. Genel boyun, ense ağrısı, genel sırt ağrısı veya genel bel ağrısı şeklindedir.
- Denge problemleri. Yürümeye başlamış bir çocukta veya yetişkinde dengede durma sorunları olur. Sebebi hem hidrosefaliye bağlı olabilir, hem beyin sapı, hem boyunda omurilik etkilenmesine bağlı denge sorunları şeklinde olabilir.
- Bulanık görme, sık olarak bu şekilde başlar, giderek kötüleşen bir bulanık görme söz konusudur. Sebebi ise hidrosefaliye bağlı kafa içi basınç artışına bağlıdır. Göz dibi muayenesinde Papil Ödemi dediğimiz optik sinir ödemi görülür.
- İdrar yapmada zorluk. Bu durum beldeki tümörün etkisi ile işemeye başlamada zorluk, idrarın mesanede birikmesi şeklinde olur. Aynı şekilde hidrosefaliye de bağlı işeme zorluğu veya kontrolsüz altına kaçırma şeklinde problemlere neden olur.
- Diziness dediğimiz durum tam olarak denge ile açıklanamayan ama sanki itiliyormuş gibi hisleri hastanın algılaması şeklinde tarif edebiliriz.
- Baş ağrısı, tümörün yaratacağı hidrosefali baş ağrısına neden olur. Bu tür baş ağrıları kafanın genelinde, künt vasıflı başlar, zaman içinde devamlı hal alır. Ağrı kesicilerle hafifleyebilir ama ilacın etkisi azalır azalmaz tekrar eski şiddetine çıkar. Çoğu hasta sabah baş ağrısı ile uyandığından yakınır.
- Kas güçsüzlüğü, genelde bacaklarda güçsüzlük şeklinde olur. Merdiven çıkarken çabuk yorulma ile kendini belli edebilir
- Kol ve Bacaklarda uyuşmalar, boyun, sırt ve belde omurilik tümörleri kol ve bacaklarda güçsüzlük belirtilerine neden olabilir.
- Bulantı ve Kusma belirtileri genellikle beyinde ventriküller içinde gelişen Epandimomaların yarattığı hidrosefaliye bağlıdır. Çarpıcı olarak sabah kusmaları ön plandadır.
- Epilepsi. Beyindeki Epandimomalar hidrosefaliye neden olarak epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir.
Kaynaklar
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23147-ependymoma
- Daha fazla akademik bilgi için lütfen linki takip ediniz. Ependymoma: A Discussion of Treatment Options & Associated Quality of Life Concerns
Dikkat: Sitemizde yayınlanan bazı bilgiler dış kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynaklara doğrudan link verilmektedir. Pasaj sonundaki literatür bilgileri dışında başka sitelere çıkış yapma olasılığınız vardır. Tekrar geri dönmek için ilgili siteye gitmek istediğinizde yeni sekme açarak gitmeniz daha uygun olur. Doğrudan dış sitelere gittiğinizde geri dönmek isterseniz adres çubuğundan geri tuşu ile tekrar bu metne dönebilirsiniz.
Aynı şekilde başka sitelerde yayınlanmış görsellere de ulaşmak için kaynağına gidebilirsiniz. İlgili görseli kaynağında ziyaret edebilirsiniz.
Sitemizde bize ait görüntüler herhangi bir telif hakkı talep edilmeksizin kopya edilebilir, kullanılabilir. Kaynağın bizim sitemiz olduğunu belirtmeniz yeterlidir.
Sitemiz bilgilendirme amaçlıdır. Sitemize herhangi bir reklam uygulaması alınmamaktadır. Sitemiz bilgi paylaşım amaçlı olup, tıp ile ilgilenen herkese açıktır. Üyelik zorunlu değildir.
Hazırlanan içeriklerimiz tamamen amatör ruhla hazırlanmakta olup, aynı şekilde video kanalımız linki.
https://www.youtube.com/channel/UC3JBKVVaVfhI1z_rKMDUuZg/
Video kanalımız üzerinden bizi takip edebilir, abone olabilir, bize mesaj bırakabilirsiniz. Yorum bırakmanız halinde hatalarımızı düzeltmek için güncel olmamıza katkı sağlayabilirsiniz.
Tüm takipçilerimize teşekkür ederiz.
Epandimoma beyin tümörü ile ilgili anahtar kelimeler:
Beyin Tümörü, Primer Beyin Tümörü, Epandimoma, Epandimoma WHO Grade 1, Epandimoma WHO Grade 2, Epandimoma WHO Grade 3, Subepandimoma, Miksopapiller Epandimoma, Classic Ependymoma, Anaplastik Epandimoma, Brain Tumor, Primary Brain Tumor, Ependymoma, Ependymoma WHO Grade 1, Ependymoma WHO Grade 2, Ependymoma WHO Grade 3, Subependymoma, Myxopapillary Ependymoma, Classic Ependymoma, Anaplastic Ependymoma, Beyin Tümörü, Beyin Tümörü Nasıl Anlaşılır, Beyin Tümörü Teşhisi, Beyin Tümörü Testi, Beyin Tümörü 4. Evre Yaşam Süresi, Beyin Tümörü Öldürür Mü, Beyin Tümörü Erken Belirtileri, Beyin Tümörü Belirtileri, Beyin Tümörü Yaşam Süresi, Serebellar Hemanjioblastom, Cerebellar Hemangioblastoma, Beyincik, Cerebellum, Tumor, Hemajioblastom, Beyincik Ameliyatı, Cerebellar Tumor Operation, Dr. Mustafa Akgün, Beyin Cerrahı, Beyin Tümörü Ameliyatı, Mikrocerrahi ile beyin tümörü ameliyatı, beyin tümörü neden olur, beyin tümörü çeşitleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün sınıflamasına göre beyin tümörleri, Diffüz astrositik ve oligodendroglial tümörler, Ependimal tümörler, Koroid pleksus tümörleri, Nöronal ve nöroglial tümörler, Pineal bölge tümörleri, Embrional tümörler, Sinir kılıfı tümörleri, Meningiomlar, 8. Sinir tümörü, Von Hippel Lindau Hastalığı