Bel Fıtığı TeşhisBel Fıtığı Teşhis

Bel fıtığını teşhis etmek için kullandığımız yöntemleri bu yazımızda ele almaya gayret ettik. Umuyoruz ki konuyla ilgilenen kişilere, tıp fakültesi öğrencilerine ve asistanlara konuyla ilgili başvuru kaynağı olur.

Dr. Mustafa Akgun

Son Güncelleme: 06.12.2022

Anahtar Kelimeler: #Bel_Fıtığı #Lomber_Disk_Hastalığı #LDH #Bel_Fıtığı_Nedir #Bel_Fıtığı_Ameliyatı #Bel_Fıtığı_Ameliyatı_Nasıl_Yapılır #Çoklu_Bel_Fıtığı #Çoklu_Bel_Disk_Hastalığı

Dikkat: Sitemizde yayınlanan bazı bilgiler dış kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynaklara doğrudan link verilmektedir. Pasaj sonundaki literatür bilgileri dışında başka sitelere çıkış yapma olasılığınız vardır. Tekrar geri dönmek için ilgili siteye gitmek istediğinizde yeni sekme açarak gitmeniz daha uygun olur. Doğrudan dış sitelere gittiğinizde geri dönmek isterseniz adres çubuğundan geri tuşu ile tekrar bu metne dönebilirsiniz.

Aynı şekilde başka sitelerde yayınlanmış görsellere de ulaşmak için kaynağına gidebilirsiniz. İlgili görseli kaynağında ziyaret edebilirsiniz. 

Sitemizde bize ait görüntüler herhangi bir telif hakkı talep edilmeksizin kopya edilebilir, kullanılabilir. Kaynağın bizim sitemiz olduğunu belirtmeniz yeterlidir.

Sitemiz bilgilendirme amaçlıdır. Sitemize herhangi bir reklam uygulaması alınmamaktadır. Sitemiz bilgi paylaşım amaçlı olup, tıp ile ilgilenen herkese açıktır. Üyelik zorunlu değildir. 

Hazırlanan içeriklerimiz tamamen amatör ruhla hazırlanmakta olup, aynı şekilde video kanalımız linki.

https://www.youtube.com/channel/UC3JBKVVaVfhI1z_rKMDUuZg/

Video kanalımız üzerinden bizi takip edebilir, abone olabilir, bize mesaj bırakabilirsiniz. Yorum bırakmanız halinde hatalarımızı düzeltmek için güncel olmamıza katkı sağlayabilirsiniz. 

Tüm takipçilerimize teşekkür ederiz. 

Bel Fıtığını Teşhis Etmeye Yarayan Araçlar

Muayene bulgularını bir önceki yazımızda anlatmıştık. Tekrar anlatmaya gerek yoktur. 

Radyoloji

Röntgen Filmleri: X Ray. Direkt Grafiler Radyolojinin bize sunduğu ilk tetkik araçlarındandır. Biz röntgen filmleri sayesinde bel omurlarının dizilimi hakkında bilgi sagibi oluruz Normal anatomik yapıyı değerlendiririz. (Şekil 1)

Şekil 1: Bel bölgesinin röntgen incelemelerimiz Omurların dizilimi, omurlarda sklerotik ve dejeneratif değişiklikler, kırıklar, disk aralıklarında daralmalar, belde kaymalar, foramenlerde daralmalar, spinal kanal daralmasına ait bulguları ve tümöral nedenlere bağlı litik alanları görebilmekteyiz. Ayrıca dinamik filmler ile de beldek kayma derecesinde artış olup olmadığını analaybilmekteyiz. (Görsel Kaynağı)

Röntgen film çeşitlerimiz

  • Ön Arka Lumbosakral Grafi
  • Lateral Lumbsakral Grafi
  • Sağ Oblik Lumbosakral Grafi
  • Sol Oblik Lumbosakral Grafi
  • L5-S1 Spot Grafi
  • Dinamik Lumbosakral Grafidir

CT/BT: Bilgisayarlı Tomografi 

Bilgisayarlı Tomografi bel veya omurganın yapısını incelemek için sık kullandığımı bir radyolojik incelemedir. MRI olmadığı dönemlerde CT ile inceleme yapmaktaydık. CT kemik dokuda daha duyarlı olduğu için bazen disk rüptürlerinin tam olarak göstermeyebilir. Sinirler hakkında da ayrıntı vermeyebilir. Bu nedenle Postmyelografik CT incelemeleri yapılır.

MRI çekilmesi kontrendike olan hallerde (vücutta yabancı metal) CT çekimi daha uygun olur. (Şekil 2

Bel fıtığını teşhis etmek
Bel fıtığını teşhis etmek

Şekil 2: Lober CT kemik anatomik yapısını bize ayrıntılı gösterir. Bel fıtıkları yanında omurgadaki kırıkları da göstermesi bakımından anlamlıdır. Kanal darlığını CT ile daha iyi tanımlarız. Bu görselde dizilimde sorun olduğu görülmektedir. (Görsel Kaynağı)

https://youtu.be/H9Mgp4mdZi4

Video 1: Torakal Vertebra Kırığının CT ile incelenmesi ve teşhisi. (Kaynak)

Lomber MRI

Lomber MRI bel fıtıklarının vazgeçilmez teşhis aracıdır. MRI cihazları pahalıdır. Çekimler 20-40 dakika arasında sürer. Biraz tunel gibi bir ortam olduğu ve gürültülü olduğu için hastalarımızın bazıları çektirmekten imtina ederler. Ancak MRI verdiği görüntü kaliteleri ve detaylr sayesinde biz daha kesin çözümler konusunda fikir sahibi olmaktayız. Kemik yapıi kas dokusu, eklemler, diskler, omuilik, BOS, Kauda Ekuina ve sinir kökleri hakkında bilgi sahibi oluyoruz. (Şekil 3)

Bel fıtığını teşhis etmek
Bel fıtığını teşhis etmek

Şekil 3: Normal bel MRI görüntüsü (Görsel Kaynağı

Şekil 4: Lomber MRI, detaylı görüntü, ince ayrıntı, sinir, sıvı komponentler, disk, kitler, inflamasyon, kırık, tümör vb konularında teşhiste en sık kullandığımız tetkik aracımızıdır. 

EMG (Elektromiyografi)

EMG (Elektromiyografi) Bel fıtığı teşhisinde bize çok yardım edici bilgiler sağlar. Özellikle Femoral sinirin ve Siyatik sinirin kaslar üzerindeki kontrolünün bozulup bozulmadığın, yada sinirlerin polinöropati gibi başka nedenlerle etklenip etkilenmediğini gösterir. (Şekil 4)

Bel fıtığını teşhis etmek

Şekil 4: EMG Yapılma şekli. Peroneal sinir iletim çalışması görülmektedir. (Görsel Kaynağı)

Önceki Yazı: Her Branşın El Attığı Bel Fıtığı Kısım 3

Sonraki Yazı:

Kaynaklar

  1. Spinal X-Ray: 
  2. CT lumbar spine (protocol: 
  3. Lumbar spine protocol (MRI): 
  4. Techniques of EMG signal analysis: Detection, processing, classification and applications: