Parkinson Hastalığı

Parkinson

Parkinson

Parkinson hastalığı beyindeki hücre dejenerasyonu (işlev kaybı ile hücre ölümü) ile giden bir nörolojik hastalıktır. Bu hastalıkta beyinde dopamin isimli bir molekülü üreten nöronların kaybı izlenmektedir. Dopamin salgılayan hücreler özellikle beyin sapında substantia nigra isimli bir bölgede bulunmaktadır ve bazal ganglia isimli, beyinde motor hareketin düzenlenmesi görevini üstlenmiş olan başka bir bölge ile yakın ilişki halindedir. Substantia nigradaki hücrelerin zamanından önce ölmesi sonucunda bazal gangliaya yeterli dopaminerjik sinyalin gitmemesi sonucunda bazal ganglianın beyin korteksindeki uyarıcı etkisi azalmakta, bunun sonucunda da hareketlerin yavaşlaması, titreme, denge kayıpları gibi yakınmaların oluşmasına neden olmaktadır.

Parkinson Hastalığı: Sıklığı Nedir?

Parkinson hastalığı 50 yaşından önce başlaması çok nadirdir. özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde kadınlara göre yaklaşık olarak iki kat daha sık olarak izlenmektedir. 60 yaş üzerindeki insanlardaki sıklığı %1’dir. Görülme sıklığı yaklaşık olarak her 100.000 kişide 300’dür. Türkiye’de 60.000 civarında Parkinson hastasının olduğu tahmin edilmektedir. Giderek yaşlanan toplumumuzda sıklığın önümüzdeki yıllarda daha da artacağı düşünülmektedir.

Parkinson Hastalığının Belirtileri nedir?

Parkinson hastalığında parkinsonizm başlığı altında toplanan belirtiler bütünü izlenmektedir. Parkinsonizm temel olarak dört ögeden oluşur:

  • istirahat halinde izlenen titreme (tremor)
  • hareketlerin yavaşlaması (bradikinezi)
  • pasif eklem hareketlerini zorlaştıran kaslarda sertleşme (rijidite)
  • ayakta durma dengesinin bozulması (postural instabilite)

Parkinson hastalığının motor bulguları ortaya çıkmadan bazı başka belirtiler kendini gösterebilir. Bunlar arasında ağrı, koku alma bozukluğu, REM uyku davranış bozukluğu (geceleri çok canlı rüyalar görüp, etrafındakilere zarar verebilecek vurma gibi bazı hareketlerle ortaya çıkan bir uyku bozukluğudur) ve otonomik sistem (mesane-bağırsak, tansiyon değişiklikleri gibi) bozuklukları gibi bulgular da izlenebilmektedir. Parkinson hastalığının tipik bulguları ortaya çıkmaya başladığında yürürken kolları iki yanda normal şekilde sallamama, elde, bacaklarda veya çenede istirahat döneminde titreme, mimiklerin kaybının izlendiği maske yüz belirtisi, yazının giderek küçülmesi şeklinde zor okunur bir yazıya sahip olma, göz kıpma sayısında azalma, öne eğik ve yavaş şekilde yürüme, sık düşmeler, küçük adımlarla yürüme, donup kalmalar, hareketin ve konuşma hızının yavaşlaması, yutma bozuklukları, kabızlık, cinsel işlev bozuklukları, depresyon, psikoz, hayal görme, halüsinasyon, gündüz uyuklama hali, dürtü kontrol bozukluğu, ciltte yağlanmanın artması (sebore), bunama da izlenebilir.

Parkinson Beyin Pili ile Cerrahi Tedavi

Derin beyin Stimülasyonu (DBS) ameliyatı, Parkinson Hastalığı, Esansiyel Tremor (el titremeleri) ve Distoni gibi hareket bozukluklarında uygulanan ve başarılı sonuçlar alınan bir cerrahi yöntemdir. Ayrıca Major Depresyon, Obsesif- Kompülsif Bozukluk (Takıntı Hastalığı) gibi Psikiyatrik hastalıklarda, bazı epilepsi hastalarında, Tourette Sendromunda (Tik hastalığı) ve bazı Huntington vakalarının tedavisinde etkin olan bir cerrahi uygulamadır.

Hastalıkların ortak noktaları belirli beyin bölgelerindeki aktivite bozukluğundan kaynaklanıyor olmalarıdır. Beyinde aktivite bozukluğu olan bölge hastalığa göre değişiklik gösterir. Bugünkü bilgimiz dahilinde bahsedilen beyin bölgeleri arasında oluşan bu hataya bir nevi kısa devre neden olmaktadır ve hastalıkların ana semptomlarından sorumlu tutulmaktadır. Derin beyin stimülasyonunun, beyin bölgeleri arasında var olan bu kısa devreyi düzelterek etki gösterdiği düşünülmektedir. DBS yöntemi dikkatli ve doğru seçilmiş hasta grubunda çok etkili bir tedavidir. Bir diğer deyişle DBS tüm hareket bozukluğu hastaları için çok uygun bir tedavi yöntemi olmayabilir.

DBS ameliyatında beyindeki derin merkezlere hastanın durumuna gore tek taraflı ya da iki taraflı elektrod yerleştirilir. Bu elektrodlar cilt altına yerleştirilen uzatma kablolarıyla köprücük kemiği altındaki göğüs bölgesine ya da karın bölgesine yerleştirilen batarya ile birleştirilir. Böylece bataryanın sağladığı sürekli elektrik uyarımıyla beyinde elektrodların yerleştirildiği derin merkezlere elektrik gönderilir ve yayılır. Yüksek frekanslı olarak yapılan bu uyarımlar, beyindeki bazı bölgelerde bulunan kısa devreyi düzelterek hastalarda titreme, donma, hareket azlığı gibi şikayetlerin azalmasını ya da tamamen düzelmesini sağlar.

Parkinson Hastalığı: Medikal Tedaviler

Cerebrolysin ve Parkinson Hastalığı

Parkinson hastalığı, beyindeki bazı sinir hücrelerinin (nöron) yavaş yavaş bozulması ve ölmesiyle ortaya çıkan bir sinir sistemi hastalığıdır. Bu bozulma, hastanın hareketlerini kontrol etme yeteneğini etkiler ve tipik olarak titreme, kas sertliği, hareket yavaşlığı ve denge sorunlarına neden olur.

Cerebrolysin ise, beyin hücrelerinin büyümesini ve onarılmasını destekleyen bir ilaçtır. İçeriğinde, beyin dokusunda doğal olarak bulunan ve sinir hücrelerinin hayatta kalması için önemli olan proteinler bulunur. Bu nedenle, Parkinson hastalığının tedavisinde potansiyel bir tedavi olarak araştırılmaktadır.

  • Nöroproteksiyon: Cerebrolysin, Parkinson hastalığında hasar gören beyin hücrelerini koruyarak hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
  • Nörojenez: Bu ilaç, yeni sinir hücrelerinin oluşumunu teşvik ederek beyin hasarının onarılmasına katkıda bulunabilir.
  • Sinaptik plastisite: Cerebrolysin, sinir hücreleri arasındaki iletişimi güçlendirerek beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir.

Cerebrolysin Tedavisinin Potansiyel Faydaları

  • Hareketlerin iyileşmesi: Titreme, kas sertliği ve hareket yavaşlığı gibi Parkinson hastalığının temel belirtilerinde iyileşme görülebilir.
  • Yaşam kalitesinin artması: Hastaların günlük yaşam aktivitelerini daha kolay yapmalarını sağlayarak yaşam kalitesini artırabilir.
  • Hastalığın ilerlemesinin yavaşlaması: Cerebrolysin, hastalığın ilerlemesini yavaşlatarak hastanın daha uzun süre bağımsız kalmasına yardımcı olabilir.

Önemli Notlar

  • Cerebrolysin her Parkinson hastası için uygun olmayabilir.
  • Tedavi mutlaka bir nörolog tarafından yapılmalı ve hastanın durumuna göre kişiselleştirilmelidir.

Yan etkiler: Tüm ilaçlarda olduğu gibi, Cerebrolysin kullanımı da bazı yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkiler genellikle hafiftir ve tedaviye devam edildikçe geçer. Parkinson hastalığı karmaşık bir durumdur ve tedavisi için farklı yaklaşımların bir arada kullanılması gerekebilir. Cerebrolysin, bu yaklaşımlardan biri olarak değerlendirilmektedir. Daha fazla bilgi için doktorunuza danışmanız önemlidir.

Not: Bu bilgi genel bir tanıtım amaçlıdır ve tıbbi tavsiye olarak değerlendirilmemelidir.

İsteğe bağlı: Cerebrolysin molekülünün yapısı veya Parkinson hastalığında etkilenen beyin bölgelerinin görselleri eklenebilir. Lütfen, bu konuda daha fazla bilgi almak istediğiniz herhangi bir nokta varsa belirtiniz.

Parkinson Hastalığı” hakkında bir düşünce

Yorumlar kapalı.