Vestibüler schwannoma, bazen akustik nöroma veya Schwann hücreli meningioma olarak da adlandırılan, iç kulağın vestibüler sinirinde meydana gelen bir tümördür. Bu tümörler, Schwann hücreleri olarak adlandırılan sinir hücrelerinin yavaşça büyümesiyle oluşur ve vestibüler sinirin işlevini bozarak denge ve işitme sorunlarına neden olabilirler.
Vestibüler schwannoma; genellikle iyi huylu (yani kanser değil) tümörlerdir ve yavaşça büyürler. Ancak bazı durumlarda büyüme hızı hızlanabilir ve sinir hasarı riski artabilir.
Belirtiler arasında işitme kaybı, kulak çınlaması, baş dönmesi, dengesizlik, yüz kaslarının felci, baş ağrısı ve nadiren bulantı veya kusma bulunur. Tanı genellikle bir kulak burun boğaz doktoru veya bir nöroloğun fizik muayenesi ve ilgili görüntüleme testleri (örneğin manyetik rezonans görüntüleme veya MRI) kullanılarak konulur.
Tedavi seçenekleri arasında ameliyat, radyoterapi ve beklemek gibi seçenekler yer alır. Hangi tedavi seçeneğinin uygun olduğu, tümörün boyutuna, büyüme hızına ve semptomların ciddiyetine bağlıdır.
Vestibüler schwannoma tedavileri
Nörofibromatozis tip 2 (NF2) ile ilişkili vestibüler schwannoma da Bevacizumab: doğum ve prospektif değerlendirmeye ulusal koordineli bir yaklaşım
Anahtar Kelimeler: Beyin Tümörü, Beyin Tümörü Nasıl Anlaşılır, Beyin Tümörü Teşhisi, Beyin Tümörü Testi, Beyin Tümörü 4. Evre Yaşam Süresi, Beyin Tümörü Öldürür Mü, Beyin Tümörü Erken Belirtileri, Beyin Tümörü Belirtileri, Beyin Tümörü Yaşam Süresi, Serebellar Hemanjioblastom, Cerebellar Hemangioblastoma, Beyincik, Cerebellum, Tumor, Hemajioblastom, Beyincik Ameliyatı, Cerebellar Tumor Operation, Dr. Mustafa Akgün, Beyin Cerrahı, Beyin Tümörü Ameliyatı, Mikrocerrahi ile beyin tümörü ameliyatı, beyin tümörü neden olur, beyin tümörü çeşitleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün sınıflamasına göre beyin tümörleri, Diffüz astrositik ve oligodendroglial tümörler, Ependimal tümörler, Koroid pleksus tümörleri, Nöronal ve nöroglial tümörler, Pineal bölge tümörleri, Embrional tümörler, Sinir kılıfı tümörleri, Meningiomlar, 8. Sinir tümörü, Von Hippel Lindau Hastalığı
Takip İçin https://drmustafaakgun.com
Hastane: https://kh.iq/doctors/details/17
WhatsApp: +90 532 599 46 15
Facebook, İnstagram, Linkedin, TikTok, Kwai, Youtube
NF2 hastalarında bilateral vestibüler schwannomalar (VS) dahil olmak üzere çoklu sinir sistemi tümörleri gelişir. Tümörler ve cerrahi tedavileri sağırlık, nörolojik sakatlık ve mortalite ile ilişkilidir. Bevacizumab ile yapılan tıbbi tedavinin VS büyümesini azalttığı ve işitmeyi iyileştirdiği bildirilmiştir. Bu etkilerin değerlendirilmesine ek olarak, bu çalışma aynı zamanda hasta tarafından bildirilen yaşam kalitesi ve tedavinin cerrahi VS oranları üzerindeki etkisi de dahil olmak üzere tedavinin diğer önemli sonuçlarını belirlemeyi amaçlamıştır.
Sonuçlar
Altmış bir hasta (%59 erkek), ortalama yaş 25 (aralık, 10-57) gözden geçirildi. Ortalama takip süresi 23 ay (aralık 3-53). Kısmi volumetrik tümör yanıtı (tüm tümörler) %39’unda görüldü ve %51’inde daha önce büyüyen tümörlerin stabilizasyonu vardı. Yaş ve tedavi öncesi büyüme oranı yanıtın belirleyicileri idi. Değerlendirilebilir hastaların %86’sında işitme sağlandı veya düzeldi. Ortalama NFTI-QOL skorları 12.0’dan 10.7’ye yükseldi (P < .05). Hipertansiyon %30, proteinüri %16 olarak saptandı. Advers olaylar nedeniyle on iki tedavi molası meydana geldi. Bevacizumab uygulandıktan sonra VS cerrahisi oranları azaldı.
Tartışma
İngiltere çapında kohortta bevacizumab ile tedavi, büyüme oranlarına kıyasla azaldı ve işitme ve yaşam kalitesini iyileştirdi. Cerrahi iyatrojenik hasarın potansiyel riski, VS cerrahi oranlarında ilişkili bir azalma nedeniyle de azalmıştır. Bu kohortun devam eden takibi, bevacizumab tedavisinin uzun vadeli faydalarını ve risklerini belirleyecektir.
Çalışmanın tamamına ulaşmak için link:
https://academic.oup.com/nop/article/3/4/281/2583805
Dr. Mustafa Akgün
WhatsApp iletişimi için buradan bağlantı kurabilirsiniz.
MR, CD göndermek için mail (drmustafaakgun@gmail.com) atabilirsiniz.
Medikal ağrı tedavilerimizle ilgili burayı tıklayarak detaylı bilgi alabilir, aklınıza takılan soruları bize iletmek için sosyal medya hesaplarımızı (Facebook, Instagram) ya da Whatsapp iletişim hattımızı kullanabilirsiniz.
Medikal Ağrı tedavileri
Acısız, uzun süre etkili, uygulamayı müteakip etki eden uygulamalardır. Tedavi sağlayan ağrı tedavileri eldeki gerekli uzmanlık bilgisi ve uygun teknik donanıma sahip olmayı gerekir. Konuya ilişkin lütfen sadece uzman hekimlerden destek alınız.
Bel ağrısı tedavisinde kullandığımız enjeksiyonlar
- Epidural ve transforaminal enjeksiyonlar.
- Sinir kökü blokları.
- Faset eklem enjeksiyonları.
- Sakroiliak eklem enjeksiyonları.
Bel ağrısı tedavisinde en çok uygulanan enjeksiyon yöntemi tüm dünyada olduğu gibi epidural ve transforaminal enjeksiyonlardır. Epidural enjeksiyon, güçlü yangı giderici etkileri olan ilaçların omurga kanalı içine uygulanmasıdır. Dünyada 40 yıldan fazla zamandan beri omurga kaynaklı çeşitli ağrıların tedavisinde kullanılan, iyi sonuçlar alınmasını sağlayan ve yan etkileri çok az olan bir işlemdir.
Bel ağrısı tedavisi ile ilgili yazımızın tamamını okumak için burayı kullanabilirsiniz.
Kriyocerrahi Teknolojisi
Bu prosedürün en önemli avantajlarından birisi ağrı ve kanamaların oldukça az olduğu invaziv olmayan bir işlem olmasıdır. Normal ameliyata giremeyecek kişiler ve yaşlılar için oldukça elverişli bir teknik olan Kriyocerrahi sırasında tümörlü doku etrafındaki sağlıklı hücre ve dokulara diğer yöntemlere oranla daha az zarar gelir. Günümüzde Kriyocerrahi birçok kanser türünün tedavisinde kullanılmaktadır.
Kriyocerrahi ve ağrı tedavileri ile ilgili yazımızın devamına bu linkten ulaşabilirsiniz.
Faset Eklem Enjeksiyonu
Faset eklem enjeksiyonunun iki nedeni vardır: teşhis (ağrının kaynağını belirlemek için) ve tedavi (tespit edilen anormalliği tedavi etmek için). Bel ağrılarının çoğu, birkaç hafta içinde kendiliğinden veya dinlenme, antiinflamatuar ilaçlar, fizik tedavi veya egzersiz gibi geleneksel tedavilerle iyileşecektir. Altı haftadan daha uzun bir süredir bel ağrısından mustaripseniz ve geleneksel tedavi yöntemlerinin yardımı olmadıysa, doktorunuz omurganın yapılarını incelemek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi teşhise yönelik testler isteyebilir.
Faset Eklem Enjeksiyonu ile ilgili detaylara alttaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Perkütan Hidrodiskektomi (Hydrosurgery) ile Bel Fıtığı Tedavisi
