Bel AğrısıBel Ağrısı

Dikkat: Sitemizde yayınlanan bazı bilgiler dış kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynaklara doğrudan link verilmektedir. Pasaj sonundaki literatür bilgileri dışında başka sitelere çıkış yapma olasılığınız vardır. Tekrar geri dönmek için ilgili siteye gitmek istediğinizde yeni sekme açarak gitmeniz daha uygun olur. Doğrudan dış sitelere gittiğinizde geri dönmek isterseniz adres çubuğundan geri tuşu ile tekrar bu metne dönebilirsiniz.

Aynı şekilde başka sitelerde yayınlanmış görsellere de ulaşmak için kaynağına gidebilirsiniz. İlgili görseli kaynağında ziyaret edebilirsiniz. 

Sitemizde bize ait görüntüler herhangi bir telif hakkı talep edilmeksizin kopya edilebilir, kullanılabilir. Kaynağın bizim sitemiz olduğunu belirtmeniz yeterlidir.

Sitemiz bilgilendirme amaçlıdır. Sitemize herhangi bir reklam uygulaması alınmamaktadır. Sitemiz bilgi paylaşım amaçlı olup, tıp ile ilgilenen herkese açıktır. Üyelik zorunlu değildir. 

Hazırlanan içeriklerimiz tamamen amatör ruhla hazırlanmakta olup, aynı şekilde video kanalımız linki.

https://www.youtube.com/channel/UC3JBKVVaVfhI1z_rKMDUuZg/

Video kanalımız üzerinden bizi takip edebilir, abone olabilir, bize mesaj bırakabilirsiniz. Yorum bırakmanız halinde hatalarımızı düzeltmek için güncel olmamıza katkı sağlayabilirsiniz. 

Tüm takipçilerimize teşekkür ederiz.

Bel ağrısı nedenlerinin devamı 3. kısımda da incelenmeye devam etmektedir. Bu bölümde Enfeksiyonlara bağlı bel ağrıları nedenlerini işledik.

BEL BÖLGESİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI

Dr. Mustafa Akgun

Son Güncelleme: 02.12.2022

Anahtar Kelimeler: Bel Ağrısı, Bel Ağrısının Esas Nedenleri, Fıtık, Hastalıklar, Fıtıklar, Enfeksiyonlar, Menenjit, Epidural Abse, al de Pott, Osteomiyelit, Diskitis, Spondilodiskitis, Sakoileit, Travmalar, Lomber Travma, Kauda Ekina Sendromu, Osteoporoz, Osteopeni, Kist Hidatik Hastalığı,

————————————————————————————————————-

Enfeksiyon Hastalıkları

MENENJİT 

Menenjit beyin ve omurilik zarlarının iltihabıdır. Beyin zarlarında araknoidit gelişir.

Menenjit etkenleri bakteriyel, fungal ve tuberküloz gibi ajanlarla spesifik tipte olabilir. Ateş, Ağrı, bilinç bozukluğu, baş boyun ens ve sırt bel ağrısı gösterebilirler. İlk belirtileri ağrı ve ateştir.

Omurganın tümü boyunca ağrılı tablo vardır. Bu tablo ile beraber ense sertliği, Kerning, Brudzenski belirtileri vardır. (1)

Şekil 1: Menenjit tüm sinir sistemini tutar bir hastalıktır. Beyin v omurilik zarlarının iltihabı ile seyreden ölümcül bir hastalıklardandır. (Görsel Kaynakları 1 ve 2)

EPIDURAL ABSE

Bel bölgesinde epidural mesafede abse görülebilir. Genellikle iatrojenik olabilir. Ancak bağışıklık sistem baskı altında olan olgularda da görülmektedir. Çok şiddetli ağrılıdır. Spondilodiskitis ile birlikte olabilir. (2)

Şekil 2: Lomber Spondilodiskitis ve Epidural Spinal abse. (Görüntülerin Kaynağı 1 ve 2)

MAL DE POTT

Tuberküloz Mikobakterium Tuberkulosis bakterisi tarafından oluşturulan bir sistemik hastalıktır. Akciğer, böbrek, Santral Sinir Sistemini tutabildiği gibi omurgayı ve diğer kemikleri de tutar. 

Mal de Pott hastalığı omurga Tuberkulozunu ifade eden özel bir tanımdır. 

Tuberkülozun omurgayı tutması ile bel ve sırt ağrısı olur. Bazen Psoas Absesi ile beraberdir. Bu abseler karın boşluğuna doğru pelvis içine doğru inebilir. (3)

Şekil 4: Mal de Pott servikal, dorsal spinal veya lomber spinal kolonu tutar. Hastalık bulaştığında vertebra korpusu ön kısımlarında end platelere yakın alanlarda başlar. Bir spondilodiskitis hadisesidir. Vertebra korpusunda kollapsa neden olarak vedge (kama) vertebraya neden olabilir. Bunun sonucu ağrı ile beraber kifozdur. (Görsel Kaynağı)

Şekil 5: Psoas absesi Mal de Pott hastalığının tipik bulgularından bir tanesidir. Omurga yan tarafında uszanan m. ilopsoas kasları boyunca pelvise kadar inen büyük abse formları ile karşılaşmak mümkündür. (Görsel Kaynağı)

OSTEOMİYELİT

Vertebra kemik enfeksiyonlarına osteomiyelitine Spondlilit denir. Omurları içeren enfeksiyonlar, osteomiyelit adı verilen durumda bel ağrısı söz konusudur. Nedeni genellikle bakterilerdir. Bakteriyel nedenler ile oluşan osteomiyelit çok ağrılı bir tablodur.  (4)

Şekil 6: Vertebra korpusunun enfeksiyonu genellikle diskten diskitis olarak başlar. Omurda osteomiyelit geliiştirebilir. Spondilodiskitis hem disk hem vertebra korpusu enfeksiyonunu işaret eder. Çok ağrılı bir tablodur. (Görsel Kaynağı)

DİSKİTİS

Diskitis adı verilen intervertebral disklerin iltihaplanması da şiddetli bel ağrılarından sorumlu olabilir. Diskitislerin nedeni bakteriyel enfeksiyonlardır. İatroojenik (Cerrahi Operasyon Sonrası) yada immun sistem supresyonu olan olgularda sık görülür. (5)

Şekil 7: Diskitis intervertebral disklerin enfeksiyonudur. Diskitis çok çok ağrılıdır. İatrojenik veya immun sistemi çökmüş hastalarda görğlebilir. (Görsel Kaynağı)

SAKROİLEİT

Sakroileit adı verilen alt omurgayı pelvise bağlayan sakroiliak eklemlerin iltihapları bel ağrısından sorumlu olabilmektedir. Bu iltihabi durumlar bakteriyel değildir. Çoğunlukl romatizmal nedenler suçludur. (6)

Şekil 8: Sakroileitis Sakrum ve İliak Kanat (Pelvis) arasındaki eklemin inflamatuvar sürecidir. Siyatik benzeri şiddetli ağrılara neden olur. Genelde romatizmal tutulumlar sonucu karşımıza çıkar. (Görsel Kaynağı)

KAUDA EKİNA SENDROMU

Kauda ekina sendromu, yırtılmış bir disk omurilik kanalına doğru yer değiştirdiğinde, lomber ve sakral sinir kökleri demetine baskı yaptığında ortaya çıkar. Bu sendrom tedavi edilmezse kalıcı nörolojik hasar meydana gelebilir ve kalıcı felç meydana gelebilir. Kauda eqina sendromu sadece disk patlamasına bağlı olmayabilir. Travmalarda vertebra kırıklarına bağlı da olabilir. (7, 8)

Şekil 9: L2 vertebra korpusu kırığına bağlı Kauda Ekina basısı görülmektedir. (Görsel Kaynağı)

OSTEOPOROZ

Osteoporoz (omurlarda ağrılı kırıklara yol açabilen kemik yoğunluğu ve gücünde ilerleyici bir azalma) söz konusudur. Bu hastalar zaten kronik olarak kemik ağrısı çekerler. Osteoporoz erkekte de kadında da görülebilir. Genelde altta yayan neden Vit D3 eksikliğidir. (9)

Şekil 10: Osteoporotik omurlar çok kolay kırılma eğilimindedirler. Vertebranın mineral kaybının nedeni ya kalıtımsal (Osteopen) yada edinse (Vit D3 Eksikli-Edinsel) olarak meydana gelir.  (Görsel Kaynağı)

Kist Hidatik Hastalığı

Köpeklerden insanlara geçiş gösteren Kist Hidatik hastalığı, Akciğer, Karaciğer, Beyin, Böbrek gibi ana organları tutabildiği gibi, omurgayı da tutabilmektedir. Vertebral Kist Hidatik tedavisi zor ve sorunlu bir hastalıktır. 

Bir parazit olan Ekinokokus Granulosus denen bir parazit tarafından bulaşma ile oluşur.

Koyun – köpek – insan döngüsü söz konusudur. İnsanda ciddi sorunlara yol açar. (10)

Şekil 11:  Spinal Kist Hidatik görüntüsü, omurlarda destrüksiyon yapar (Görüntü Kaynağı). İkinci figürde Kist Hidatik Etkeni Ekinokokus Granulosus parazitinin doğada döngüsü görülmektedir. (Görüntü Kaynağı)

Önceki Sayfa: Bel Ağrısı Neden Olur?-Kısım 2

Sonraki Sayfa: Bel Ağrısı Neden Olur? Kısım 4

Kaynaklar

  1. Meningitis and Encephalitis Fact Sheet
  2.  Spinal epidural abscess
  3. Mal de Pott : symptômes, diagnostic et traitements
  4.  Osteomyelitis: Vertebral Infection
  5.  Spondylodiscitis (Osteomyelitis/Discitis)
  6.  All About Sacroiliitis
  7.  Cauda Equina Syndrome
  8.  The Mentamove® Rehabilitation After Traumatic Cauda Equina Syndrome 
  9. Osteopenia & Osteoporosis
  10. Progresif Seyirli Primer Omurga Kist Hidatiği